El terrasenc Eduard Moya s’inicia en la pintura durant el període del confiament donant fruit a una obra singular on utilitza la tècnica de l’acrílic amb l’absència del pinzell. L’experiència encara es incipient però ha tingut l’oportunitat de fer arribar el seu treball artístic a la sala. Moya inaugura una exposició que porta per nom 52 paraules, aquest dijous 8 de setembre a les 19 hores a la sala 2 de La Factoria Cultural de Terrassa (LaFACT). La mostra es podrà veure fins al 9 d’octubre .
L’artista ha manifestat a aquest diari, en una entrevista a la secció Gent de Terrassa, que ja des de ben jove sentia una especial interés per l’escriptura, sobretot per la poesia. Durant uns anys va anar escrivint i després ho va deixar perquè no acabava de trobar el moment. Posteriorment, arran d’un trencament de parella, va recuperar l’escriptura de versos com una via d’escapament per canalitzar la seva frustració i les seves angoixes.
Amb la pandèmia va continuar amb l’escriptura però quan es quedava bloquejat feia algun que altre gargot. I d’aquí va anar explorant el dibuix i la pintura. Moya va ensenyar aquelles primeres obres a un client seu del taller on treballa i amant de l’art, Josep Guindo, i aquest el va animar a seguir pintant.
L’artista terrassenc, doncs, ve de formació autodidacta i defineix la seva pintura com una expressió que li surt de dins. Té un tret singular i es que no pinta amb pinzell. Ho fa amb les mans o amb pals i barreja tota de mena de productes. També destaca que la poesia està molt present en la seva obra. I, de fet, en la presentació de la seva exposició a LaFACT que es titula 52 paraules s’acompanya d’un poema en el que parla de que el seu somni era ser poeta i que la sort li ha mancat.
De manera simultània, LaFACT inaugurarà a les 19.30 hores del mateix dijous la gran exposició de tardor que porta per nom “Des dels orígens” i que es podrà veure a les sales 3 i 4 fins al 30 d’octubre. Es tracta d’una mostra de 80 fotografies d’Eugeni Forcano, un dels gran mestres de la fotografia catalana del segle XX. Les imatges que es podran veure a LaFACT ha estat triades en col·laboració entre Josep Maria Forcano, fill de l’autor, Josep Guindo Soldevilla, amic personal de Forcano i l’administrador del seu arxiu,i Laura Terré, historiadora de la fotografia.
El mateix Josep Pla va escriure sobre Forcano que les seves fotografies són insuperables i magnífiques, per afegir que “és un gran fotògraf, exactament un gran artista, un prodigiós artesà”.