La Cecot assegura que malgrat que l’agost sol ser un mes d’increment de l’atur, les xifres publicades el passat divendres corroboren la “tendència a la desacceleració del mercat laboral en línia amb els indicadors econòmics”.
Segons l’assessor en recursos humans de la patronal, Àngel Buxó, la reforma laboral ha canviat eines de contractació, però “això no vol dir que hi hagi més feina o que aquesta sigui de més qualitat”. “Si no que ho preguntin a les persones amb contractes eventuals i que ara són fixos discontinus que han perdut la indemnització dels dotze dies per any treballat”, diu Buxó, que sosté que “l’ocupació es genera amb mesures econòmiques que incentivin la productivitat i l’activitat econòmica”.
Josep Bosch, assessor laboral de la mateixa entitat, demana qüestionar alguns indicadors com la dada de l’atur per analitzar en profunditat la situació del mercat laboral. “Caldria revisar les estadístiques d’hores totals treballades i posar-les en consonància amb volum de contractació o el nivell d’absentisme per fer poder realitzar algunes afirmacions i per implementar mesures econòmiques i laborals de millora estructural”, proposa.
En aquest sentit, la Cecot s’alinea amb el plantejament de la CEOE de suggerir a l’executiu que dediqui els ingressos tributaris extraordinaris a dotar de més ajudes als ciutadans i al teixit productiu, autònoms i pimes fonamentalment. “Calen solucions conjunturals i amb celeritat en aspectes com els costos energètics o de les matèries primeres i per això seria positiu aprofitar el marge fiscal més gran possible per reduir la factura de l’IRPF en benefici de ciutadania i donar aire als costos empresarials”, opinen des de l’organització multisectorial.
La Cecot també dona suport a l’aposta per dedicar més esforços a l’impuls de la formació de treballadors, en especial d’aquelles persones que cobren rendes més baixes, orientant-la als reptes de present i de futur que planteja el context econòmic, així com plantejar una reducció de costos per la via de les cotitzacions socials i acompanyar els preus dels contractes públics.