Cultura i Espectacles

Fer cultura a l’era PostCovid

Entrevistem programadors que gestionen temporades de teatre, dansa i música. Coincideixen que la pandèmia i les restriccions han comportat una davallada de públic, però no es donen per vençuts

Els programadors de cultura de Terrassa en tots els vessants i diversitat estan amatents a la resposta que tindrà el públic després de la pandèmia. Tots afronten la nova temporada amb moltes ganes, però admeten que la Covid, els tancaments i les restriccions en aforament ha comportat la pèrdua d’espectadors que ara s’han de recuperar.

Adrià Fornés, director de La Factoria Cultural de Terrassa (LaFACT), considera que cal sumar tots els esforços possibles perquè “la cultura és una necessitat per tenir una societat sana, perquè és un camp d’aprenentatge individual i coŀ lectiu”. Fornés es felicita perquè LaFACT ha estat un dels equipaments que va fer mans i mànigues per mantenir la programació estable i que la gent va respondre, encara que menys a causa de menys aforament i dels neguits per la Covid.

La Jazz Cava, el temple del jazz, és un altre dels espais que també va preservar la temporada estable. Susanna Carmona, coordinadora del Club Jazz Terrassa d’Amics de les Arts, agraeix tenir un públic fidel que li va respondre. La FACT i la Jazz Cava han viscut realitats diferents, per exemple, al Teatre Principal on la seva essència és el teatre.

Giulia Poltronieri, responsable de la programació, admet que s’ha notat un descens, però confi a que la gent guanyi amb confi ança i torni. Els tres programadors, juntament amb Fran Delgado, de la
Casa de la Música, estan d’acord que la Covid ha generat desànim i que, juntament amb la crisi econòmica arran de la guerra entre Rússia i Ucraïna, han portat a un canvi d’hàbits, on poder es prioritza més un àpat en un restaurant que un espectacle.

Giulia Poltronieri, Ajuntament

“Cal atreure nou públic perquè serà difícil recuperar el que s’ha perdut”

La directora de la temporada municipal d’arts escèniques de la regidoria de Cultura reconeix que la
pandèmia ha provocat una davallada de públic al Teatre Principal i que serà complicat recuperar-lo al
cent per cent. “Tots els programadors, especialment els de teatre, ens trobem igual. Nosaltres pensem que hem d’atreure nou públic, especialment gent jove”. També considera que aquesta temporada postpandèmica serà una prova per veure el nivell d’ocupació. Diu que tot està molt obert i que, en
funció de com vagi, caldrà implementar noves estratègies. Apunta que pot ser una bona oportunitat
sumar sinergies amb altres promotors i compartir continguts.

Adrià Fornés, LaFACT

“La cultura és necessària per a una societat sana”

El director de La Factoria Cultural de Terrassa (LaFACT) voldria recuperar el nivell d’ocupació d’abans de la pandèmia. “Vàrem passar d’un 80% a un 65% amb la Covid i les restriccions. Ens agradaria tornar a les xifres d’abans, però cal esperar”. Adrià Fornés diu que, malgrat tot, s’ha de continuar apostant per una temporada de qualitat i diversa. “Els criteris són els mateixos i s’han de mantenir perquè creiem que fruir de la cultura és una necessitat per tenir una societat sana. Veure teatre, dansa, música, exposicions o altres activitats culturals fa que sigui un espai per fruir i d’aprenentatge individual i col·lectiu”.

Fran Delgado, Casa de la Música

“La música també pateix i s’hi hauria de reflexionar”

El director de la Casa de la Música admet que la indústria musical està tocada, excepte quan es parla
de grans esdeveniments. “El teatre fa crides al públic. La música no ho ha expressat tant clar i també pateix”. Considera que les Cases de la Música han sobreviscut perquè estan dedicades a la promoció de grups musicals i aquests necessiten recursos.

Susana Carmona, Jazz Cava

“El jazz té un públic fi del i esperem que sigui així”

La coordinadora del Club Jazz Terrassa d’Amics de les Arts afronta la nova temporada de la Jazz
Cava i el nou festival amb moltes ganes. “Amb temps de la pandèmia, nosaltres vam fer un esforç important per mantenir tota l’activitat que es va poder i el públic va ser molt fi del i responsable; ens va donar adhesió. I és per això que tornem amb molta iŀ lusió i amb la vista posada en recuperar ja el pic-nic Jazz, dins del festival al Parc de Vallparadís”. Carmona sí que pensa que la Covid, en general, ha comportat un canvi d’hàbits i que hi ha programacions que s’han ressentit. Diu que té la sensació que el públic de més edat és el que s’ha perdut.

Fer cultura a l’era PostCovid
To Top