Les primeres sancions d’entre 100 i 200 euros per circular per la nova illa de vianants ja es tramiten. Des del dia 1 de juliol, la Policia Municipal sanciona els conductors sense acreditació que circulen de forma indeguda per la zona acotada. Durant el primer mes, entre l’1 i el 31 de juliol, es van imposar 50 sancions.
Els agents van controlar un total de 300 vehicles. La policia atura tothom que no porta visible la targeta que autoritza la circulació. La majoria dels conductors van poder acreditar l’autorització i finalment les sancions es van aplicar a mig centenar de vehicles.
La dada suposa una mitjana de poc més de 10 infractors “caçats” cada setmana, o el que seria el mateix, durant juliol la policia va posar més d’una multa cada dia.
“No són tants. Fins i tot pot ser que algú pugui acreditar posteriorment que té la targeta o és titular d’un negoci”, comenta la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares.
La regidora valora “positivament el funcionament de l’illa. La sensació és que ha augmentat la xifra de vianants que circulen a peu i que ho fan amb més confiança, ara que el trànsit s’ha restringit”.
Des de l’1 de juliol del 2021 l’illa de vianants ha doblat la seva superfície i ja no es pot circular en cotxe, per exemple, des del Passeig del Comte d’Ègara cap al carrer de la Font Vella, en direcció al carrer del Puig Novell. Tot i que l’afluència de vehicles s’ha vist reduïda durant el darrer any, encara hi ha alguns conductors que se salten la prohibició i circulen sense estar autoritzats.
Moratòries
Els veïns i residents dels carrers i places que conformen l’illa de vianants disposen de targetes o distintius d’autorització que els acrediten. També els titulars de places d’aparcament i propietaris de comerços, a banda dels serveis d’emergència.
Tot i que la nova illa funciona des de juliol del 2021, la policia no ha multat els conductors fins un any després. L’Ajuntament de Terrassa ha decretat diverses moratòries per donar temps a la distribució de les targetes a totes les persones amb dret de pas i permetre als conductors de la ciutat adaptar-se a les noves restriccions i trobar rutes alternatives.
“Des del 2019 estem mantenint reunions i trobades amb la ciutadania i hem anat fent ajustos perquè la mesura es pogués adaptar als interessos de tothom”, comenta Melgares. L’objectiu era rebaixar el trànsit de pas i s’ha aconseguit”.
El setembre “les multes continuaran. Les persones que no tenen targeta ja coneixen les restriccions”. La regidora anuncia que després de les vacances tornarà a enviar “cartes als veïns per recordar-los els requisits de l’illa de vianants”.
El següent pas, Arquímedes i Galileu
En matèria de mobilitat, a l’agenda del govern de la ciutat després de l’ampliació de l’illa de vianants hi ha “treballar la millora d’Arquimedes i Galileu”, anuncia Melgares, que afegeix: “Ja tenim un primer calendari que permetrà canviar la funcionalitat amb mesures d’urbanisme tàctic i aviat esperem rebre un estudi de la Diputació de Barcelona amb mesures per reduir el trànsit”. A Terrassa, la darrera ampliació de l’illa de vianants ha estat una de les decisions municipals més transcendents i també polèmiques en matèria de mobilitat. Després de les restriccions al cotxe, s’han instal·lat les primeres càmeres a les “portes” de l’illa (cruïlles dels carrers de Col·legi amb Doctor Cabanes, i de Sant Francesc amb Sant Genís), que a l’espera de completar la instal·lació encara no tenen finalitat sancionadora.