La mort d’un jove de Montgat de 19 anys diumenge de matinada durant una concentració de vehicles al carrer de Venus (polígon industrial Colom II) ha posat de nou sobre la taula la necessitat d’erradicar aquestes les curses il·legals i el risc que comporten. Ahir, els polígons industrials de Terrassa van reaccionar demanant que s’incrementin les càmeres de videovigilància com a mesura dissuasiva. També proposen una millor col·laboració dels cossos policials i coordinar l’enfocament de les càmeres privades amb la policia.
A l’accident de diumenge a la matinada es van veure implicats tres vehicles. “Un d’ells circulava per l’avinguda Apol·lo a gran velocitat i va col·lidir de manera lateral amb un altre que es va saltar el cediu el pas del carrer de Venus”, va detallar ahir la regidora de Seguretat, Patrícia Reche. El vehicle va impactar contra un tercer cotxe estacionat, que va envestir la víctima, que en aquell moment estava asseguda a la vorera veient la concentració.
La conductora que no va respectar el cediu el pas ha estat detinguda, acusada d’homicidi imprudent i conducció temerària. En fer-li el test de drogues i d’alcoholèmia, va donar negatiu.
La Policia Municipal manté oberta la investigació dels fets. Ahir, una patrulla va desplaçar-se al lloc dels fets per retirar les restes del vehicle sinistrat que encara restaven al lloc de l’accident.
Efecte dissuasiu
L’Agrupació de polígons de Terrassa ha debatut “reiteradament” amb els cossos de seguretat i amb l’Ajuntament de Terrassa els reptes que afronten els sectors, entre ells el problema de les trobades de cap de setmana. Un tema que també van traslladar personalment al conseller d’Interior, Joan Ignasi Elena, a la seu de la patronal Cecot, durant la seva visita a Terrassa el mes de maig.
L’Agrupació proposa coordinar l’enfocament de les càmeres privades de les empreses amb els cossos policials, “per optimitzar recursos” i “incrementar les càmeres als polígons com a mesura dissuasiva”.
Els sectors disseminats
L’equip de govern comparteix l’oportunitat d’instal·lar càmeres “als sectors disseminats i als punts més conflictius”, comenta la regidora Patrícia Reche. La titular de Seguretat defensa un dispositiu que permeti “la lectura de matrícules i capti imatges que puguin ser visionades des d’una central”. L’objectiu és que es puguin detectar els fets i intervenir de manera ràpida.
L’Ajuntament va licitar la compra d’aquestes càmeres, però el procés es va veure frustrat per “la desaparició de l’empresa -explica Reche-. S’ha hagut de fer un nou concurs”.
La regidora Patrícia Reche explica que la decisió sobre la ubicació de les càmeres “ha de ser fruit d’un debat que tingui en compte aspectes com el dret a la privacitat. Hi ha una comissió integrada per diferents serveis implicats que treballa el tema”. De moment, diu, no hi ha una decisió tancada sobre on i quan s’implantaran les noves càmeres.
La seguretat dels treballador
L’Agrupació de polígons de Terrassa recorda que les concentracions de vehicles i les curses il·legals “són “una pràctica que s’ha vist agreujada amb la pandèmia i que genera problemes de salubritat, manca de neteja i de seguretat”, comenta Jordi Vilar, president de l’entitat.
Els polígons recorden que aquestes trobades conviuen amb l’activitat de les empreses que fan producció contínua i que les curses i els botellots “poden posar en perill la seguretat” dels treballadors en horaris nocturns, a les entrades i sortides.
Patrícia Reche: “No és un fenomen de Terrassa, ni de terrassencs”
La regidora Patrícia Reche va explicar ahir que l’accident mortal de diumenge de matinada es va produir en el marc d’una “concentració inusual de vehicles” al polígon Colom II i que no hi ha dubte que a la zona es van donar episodis de conducció a altes velocitats.
“Malauradament, aquestes concentracions es donen a tot Catalunya i a tot el món”, comenta Reche. La regidora apunta que el problema de les curses de vehicles “no és un fenomen ni propi de Terrassa ni amb gent implicada de la ciutat”. Precisament ahir transcendia que ni la conductora detinguda ni la víctima mortal són de la ciutat. Concretament, el jove mort era veí del municipi de Montgat.
Les curses il·legals són “un comportament que ens preocupa, per què és violent i agressiu i pot tenir un final tràfic”, com s’ha vist aquest cap de setmana. Patrícia Reche posa en relleu la “dificultat de detectar aquestes concentracions. Queden per xarxes socials i ho fan 30 minuts abans. És molt difícil localitzar-les”. És per això que detectar ràpidament cada nova concentració és “important per a una intervenció immediata de la policia. Ho vam fer al mes d’abril i també aquest diumenge”.