Terrassa

Polèmica entre els comerciants per l’estalvi d’energia

El paquet de mesures d’estalvi energètic proposat per Pedro Sánchez, que inclou regular la temperatura de l’interior dels comerços, causa descontentament entre els comerciants terrassencs

Gent comprant dins d'un establiment, a ple estiu / Alberto Tallón

Demà arriba al Congrés la negociació per aprovar el decret d’estalvi energètic que el Govern estatal va presentar al Consell de Ministres a principis d’agost. Els comerços de Terrassa no s’han mostrat gaire favorables al decret de Pedro Sánchez, que ha proposat el paquet de mesures “urgents” per reduir el consum de gas del 7% sol·licitat per la Unió Europea, com a conseqüència de la guerra d’Ucraïna.

El decret encara no té assegurat el suport suficient dels partits polítics. Per ara, la coalició del PSOE i Unidas Podemos no compta amb prou vots, i necessita una majoria simple. En principi, el PP i Ciutadans no votaran a favor de les mesures aprovades pel Govern, i tampoc Vox. De moment es desconeix la posició dels seus socis habituals, el PNB, ERC i Bildu. En cas que el decret no comptés amb l’aprovació necessària, el Govern es planteja tramitar-ho com a projecte de llei. És una mesura que permetria estudiar esmenes d’altres grups polítics i incorporar-les al text final que resulti aprovat al Parlament.

27 graus a l’estiu i 19 a l’hivern

La mesura més polèmica que ha causat descontent entre els comerciants és l’establiment de la temperatura de l’interior dels comerços en 27 graus a l’estiu i 19 de màxima a l’hivern, per no gastar massa energia en aire condicionat i calefacció.

Els propietaris de comerços terrassencs s’han queixat especialment per com els afecta la mesura en època estival, ja que consideren que els imposa establir una temperatura a les seves botigues massa alta per poder rendir bé, tant a nivell dels treballadors com pel benestar dels clients. Alguns han decidit ni engegar l’aire condicionat, perquè pensen que si estableixen la temperatura a 27 graus no sentiran la frescor i faran un gast innecessari de llum. Pensen, a més, que pot repercutir en les vendes. De cara a l’hivern, alguns encara no s’ho han plantejat, però altres temen passar fred i haver d’anar amb abric dins l’establiment.

Les limitacions no s’aplicaran en els espais laborals com ara cuines o bars o qualsevol feina on els treballadors estiguin en moviment. En aquests casos, es respectarà la normativa laboral que marca el màxim de temperatura en 25 graus. Una altra mesura és racionalitzar els horaris de funcionament d’aquests aparells i de la llum dels edificis. S’hauran d’apagar els llums dels aparadors a partir de les deu de la nit i la il·luminació dels espais públics quan no estiguin en ús. Aquesta mesura no afecta especialment els comerciants terrassencs, ja que la majoria apagaven tots els llums en tancar la botiga.

Els establiments que tinguin sistemes de calefacció o refrigeració en funcionament hauran de tenir sistemes de tancament automàtic de les portes, amb un termini d’aplicació fins al 30 de setembre. Els comerços hauran de tenir cartells explicant les mesures d’estalvi energètic, a més d’incorporar termòmetres que informin sobre la temperatura i el nivell d’humitat. Els recintes públics hauran de revisar calderes i instal·lacions tèrmiques, sempre que l’última revisió fos anterior al gener de 2021. Les mesures s’hauran de posar en marxa en els set dies posteriors a la publicació al BOE i estaran vigents fins l’1 de novembre de 2023.

Parlen els comerciants

Entrevistem els propietaris de comerços perquè ens donin la seva opinió sobre les mesures

Glòria Muñoz, propietària de la Merceria Rambla

La Glòria és propietària de la Merceria Rambla (Rambla d’Ègara, 174) des de fa 17 anys, i el comerç fa 76 que és a la ciutat. Els habituals de la botiga són gent gran, que segons la Glòria, pateixen més la calor: “L’altre dia una senyora es va desmaiar. La calor a dins amb 27 graus és inaguantable”, diu.

Juan Gutiérrez, propietari de l’Estanc Rambla

En Juan, propietari de l’Estanc Rambla (Rambla d’Ègara, 75) des d’aquest gener, es mostra molt crític amb la mesura, que considera que perjudica als treballadors. “Per posar l’aire a 27 graus a l’estiu ni el poso. A l’hivern no sé com ho farem, perquè aquest establiment és una nevera”, diu

Tamara Lopo, propietària de Bylola

La Tamara és propietària de la botiga de roba Bylola (Rambla de Francesc Macià, 124) des del setembre. “Costa més que la gent entri i s’emprovi roba amb la calor que fa. Entren per refrescar-se, i es troben que és un forn”, explica.

To Top