Terrassa

Un agost d’extrems al termòmetre

A Terrassa s’han estat registrant temperatures mitjanes de rècord durant els mesos de maig, juny i juliol, amb una calor persistent destacada. Les tempestes han trencat la dinàmica i han portat una baixada important als termòmetres

Les onades de calor han estat les protagonistes de l’estiu a Terrassa. Els terrassencs que s’han quedat a la ciutat han aprofitat racons a l’ombra per refugiar-se de les temperatures mitjanes més elevades en dècades / Nebridi Aróztegui

Les onades de calor han sigut les grans protagonistes de l’estiu d’aquest any, tot i les pluges de l’última setmana. Però la realitat és que les altes temperatures durant els mesos de juny, juliol i agost ja s’han estat repetint durant diversos anys. De moment, la màxima més alta va ser el divendres 12 d’agost, amb 38,5 graus a la una del migdia.

Durant aquest estiu no s’han superat la calor d’altres anys, però la particularitat de les temperatures d’enguany és una altra: estem tenint molts dies consecutius de termòmetres clarament superiors als habituals, amb una calor persistent durant gairebé tot l’estiu. Així doncs, les onades de calor són més nombroses i més seguides, però les temperatures continuen sense assolir màxims històrics.

De fet, la temperatura més elevada detectada a Terrassa per l’estació meteorològica de Can Poal, instal·lada l’any 2018, va ser de 41,2 graus el dia 28 de juny del 2019. Aquella va ser l’onada de calor més intensa de les últimes dècades a Catalunya.
Encara que durant aquesta setmana el Sol s’hagi esvaït durant alguns dies i la tempesta del dimecres 17 d’agost fos la més important de l’estiu, el mes està sent força calorós amb una temperatura mitjana d’uns 27 graus durant la seva primera meitat.

Per comparar les dades d’enguany amb una sèrie més llarga de dades, es poden observar les dades de l’estació de l’ESEIAAT, l’Escola Superior d’Enginyeria de la ciutat, que és una estació manual que també forma part de la Xarxa d’Observadors Meteorològics de Catalunya, però recull dades des del 1996. A part d’aquesta, a la ciutat de Terrassa hi ha l’estació de Can Poal i al Vallès Occidental i més proper a la ciutat, l’estació de Vacarisses, que acostuma a registrar temperatures inferiors a la resta de termòmetres. Ens centrem, doncs, en l’estació de l’ESEIAAT, que permet comparacions i registra temperatures del bell mig de la ciutat.

Temperatures d’enguany

Al juny, la temperatura mitjana va ser de 25,4 graus, 3,4 graus més alta que la mitjana 1996-2021 (22,0 graus) i rècord de la sèrie dels últims 26 anys, superant per només una dècima els 25,3 graus del juny de 2003.
Al juliol, la temperatura mitjana d’aquest any va ser de 27,1 graus, 2,7 graus més alta que la mitjana 1996-2021 (24,4 graus), superant per dues dècimes els 26,9 graus del juny de 2006.

Tot i que els meteoròlegs no consideren que la sèrie de 26 anys de l’estació sigui massa llarga -no permet confirmar que una observació sigui la més elevada o més baixa de la història de la ciutat- la calor persistent d’enguany fa que les mitjanes de l’estiu del 2022 siguin molt destacables: és totalment excepcional superar rècords mensuals de temperatura mitjana durant 3 mesos consecutius. Faltarà que acabi l’agost per veure si aquest acaba sent l’estiu més càlid de la sèrie, superant l’històric 2003.

Les dues últimes setmanes han canviat el curs de l’estiu amb pluges molt importants, però tal com van ser juny i juliol, i com sembla que continuarà sent l’agost, els experts asseguren que és molt probable.Tot i que les precipitacions no impliquin que les altes temperatures no puguin continuar sent tan persistents com ho han sigut durant l’estiu, les tempestes han portat una baixada important dels termòmetres, arribant als 15,6 graus els dies 18 i 19 d’agost al vespre.

Un estiu de quatre mesos

A l’hora de parlar de l’estiu d’aquest any, es pot considerar que va començar abans de temps, ocupant part de la primavera. Josep Maria Gibert, observador oficial de l’Observatori de l’AEMET i exprofessor de la UPC explicava que “al maig vam registrar temperatures de juny i al juny, la calor habitual dels mesos de juliol i agost”.

D’aquesta manera ens estem topant amb un estiu de quatre mesos amb onades de calor persistent intenses previstes també pel final del mes d’agost i rècords de màximes temperatures mitjanes durant cada mes.

El d’enguany està sent un estiu de contrastos. I és que durant els mesos de juny, juliol i agost s’han activat els plans de la Generalitat de Catalunya per prevenir incendis degut a les altes temperatures però també s’ha arribat a posar en marxa l’INUNCAT, el pla per alt risc d’inundacions i fortes pluges.

La segona setmana d’agost va ser la més representativa d’aquestes anades i tornades de calor i pluges que s’han notat a Terrassa. Mentre el dilluns 16 s’activava la prealerta per sequera en la unitat que abasteix la ciutat, que pertany a l’embassament Ter-Llobregat, el dia següent entrava en acció l’INUNCAT i la tormenta més importnat de tot l’estiu feia caure sobre el municipi més de 60 litres per metre quadrat, amb precipitacions de 31mm en menys de mitja hora.

Durant tot l’estiu hem tingut una dotzena de dies amb precipitacions, trencant les onades de calor. Tot i això, només en sis ocasions s’han superat els 5mm d’intensitat. Al juny el dia més plujòs va ser el dilluns 27, amb 9,9mm. Al juliol només es va arribar als 5,5mm i l’agost ha estat el mes més notable pel qeu fa a pluges, amb 36mm el dimecres dia 17 i 21,8mm el diumenge passat.

Un agost d’extrems al termòmetre
To Top