“Perill? Què va, mira”, i David salta per mostrar la solidesa del terra. No vibra, ergo “aquest terra és molt fort”. Tot ve perquè té instal·lada al terrat una piscina desmuntable, i no petita. “I cal demanar permís per a això?”, pregunta David amb ulls de sorpresa. Doncs sí, però gairebé ningú el demana. A Terrassa hi ha centenars, sinó milers, de piscines portàtils en patis i terrats, però l’Ajuntament només ha registrat enguany 43 sol·licituds de llicència, i menys del 10% d’elles eren per col·locar piscines desmuntables. O sigui: quatre. La resta de sol·licituds és per a obra nova.
“Cal ser conscient del pes que suposa una piscina, per petita que sigui, ja que un metre cúbic d’aigua implica mil quilograms, als quals s’ha d’afegir el propi pes dels usuaris de la piscina”, deixa clar l’àrea municipal d’Urbanisme. I posa un exemple: “Una piscina de dos metres de llarg per dos d’ample i una altura d’un metre (el que mesura la del David) suposa un pes de 4.000 quilos sense incloure als usuaris”. I els forjats estan calculats per suportar 250 o 300 quilos per metre quadrat.
Antecedent
Fa dos anys, al juliol del 2020, un terrat es va enfonsar sobre un bar de Ca n’Aurell a causa del sobrepès d’una piscina desmuntable. Passaven uns minuts de les 7 hores i només el propietari del bar es trobava en el local. Va sofrir lesions lleus en una cama. Primer va sentir un soroll procedent d’una sala de billar. Va obrir una porta, va treure el cap, i en aquest precís moment es va enfonsar el sostre. Van arribar bombers, el SEM, policia, i un arquitecte municipal que va inspeccionar l’immoble. La finca, al carrer del Doctor Salvà, va quedar precintada fins que es dugués a terme un estudi del seu estat.
La piscina d’aquest terrat tenia uns 12 metres quadrats. L’enfonsament va reobrir el debat públic sobre el perill de les piscines en terrasses i balcons i l’Ajuntament va difondre un comunicat: “Per evitar accidents, els arquitectes i professionals aconsellen a totes aquelles persones que vulguin instal·lar en el seu habitatge una piscina de plàstic o altre material similar, que consultin amb experts i especialistes per conèixer el pes màxim que és capaç d’aguantar l’estructura”.
Llicència
Qualsevol piscina, sigui d’obra, de fibra de vidre, de plàstic, amb independència de si és desmuntable o fixa, “requereix de llicència urbanística per a la seva construcció o instal·lació”, diu el consistori. La majoria d’usuaris no ho saben, però per col·locar una piscina (encara que sigui de plàstic) en un habitatge és necessària una llicència d’obra menor “amb declaració de tècnic responsable que certifiqui l’estabilitat del forjat”.
I si la instal·lació es col·loca en un edifici de diversos habitatges, és necessari, a més, el permís de la comunitat de propietaris. Només les piscines posades sobre el terreny, en planta baixa, no requereixen el dictamen d’un tècnic. Un assumpte, gens menyspreable: les piscines desmuntables d’ús comunitari en blocs de pisos (habitatges plurifamiliars) requereixen de llicència d’obra major.