Terrassa

Escassetat crítica de gel a la ciutat

Bars i restaurants de Terrassa i establiments del sector alimentari, estan patint la manca de subministrament de gel

En alguns establiments es limita la venda de bosses de glaçons / S. E.

Bars, restaurants i botigues del sector de l’alimentació estan patint l’escassetat de gel. En uns mesos en els quals la calor i les altes temperatures estan molt presents, costa i molt trobar aquest producte a les prestatgeries dels comerços i, a més, els proveïdors tampoc estan responent. Els motius principals que s’argumenten des de diversos establiments del ram és que les empreses fabricants no estan distribuint glaçons amb regularitat.

Si bé, en un principi, s’havia atribuït a aquesta mancança a l’acaparament dels clients, la realitat, segons s’explica des d’alguns supermercats establerts a la ciutat. “Els proveïdors no estan servint les quantitats d’abans”, comenten, i també assenyalen alguns factors que també poden haver influït. “El preu de la llum també ha provocat això, ja que pels fabricants surt molt car tenir gel en estoc, i reparteixen el producte que elaboren i prou”, sense produir pensant a emmagatzemar gel de cara als següents dies.

En alguns d’aquests supermercats o grans superfícies, s’ha optat per limitar la compra a dues bosses de glaçons per cada client. Els congeladors, però, estan buits en la seva àmplia majoria i l’arribada de gel s’assembla al que va passar als inicis del confinament amb el paper higiènic. Les expectatives i l’espera són molt altes.

Gel a domicili

Una de les empreses pioneres en la venda de glaçons de gel a domicili i que fa més de 25 anys que reparteix per bars i restaurants de tota la ciutat és “L’home del gel”. També està patint aquesta crisi i el seu proveïdor el va subministrant de producte amb menys assiduïtat del que és normal a aquestes altures de la temporada.

Àlex Álvarez, el seu propietari, atribueix tot plegat a una combinació de factors que, units, han perjudicat el seu sector. “Els estocs de les fàbriques de gel es fan a l’hivern i l’augment del preu de la llum” ha provocat que aquests estocs no continguin les quantitats habituals. Álvarez afegeix que el fet que la calor intensa comencés el mes de maig, també és un índex que ha conduit a aquesta crisi de gel i la venda de glaçons.

I apunta que “aquest estiu s’està fent tot el que no es va poder fer amb la pandèmia, festivals, casaments, festes majors i això també està influint”. També manifesta que el preu dels combustibles també afecta directament al transport i és un altre dels aspectes perquè hi hagi una escassetat de gel. Com que distribueix per la comarca, i ara molts establiments tancaran per vacances, diu que “això em donarà oxigen, però a la costa no sé com s’ho faran”. Augura que fins passat el mes d’agost, aquesta crisi continuarà.

Una crisi que traspassa les fronteres

El problema amb el gel no només és una qüestió d’àmbit local i traspassa el territori. Ho explica Àlex Álvarez, el propietari de l’emblemàtica empresa egarenca que es dedica a la distribució de bosses d’aquest producte, “L’home del gel”. “És una manca d’estoc també a nivell europeu”, comenta. I conta una anècdota que li ha passat en els darrers dies. “Em va trucar una empresa des de París, demanant-me si era possible que els hi enviéssim un tràiler amb gel”, comenta. Òbviament, Álvarez no va poder satisfer la comanda d’aquesta empresa francesa. I és que les altes temperatures a llocs on no estaven acostumats, diu el propietari de “L’home del gel”. Com a exemple, detalla que a localitats on no acostuma a fer grans calorades, com la Corunya, s’estan trobant també amb aquesta escassetat de gel.

To Top