Esports

Sandra Adell, nova àrbitra internacional de hockey

La jove col·legiada egarenca se situa a l’elit mundial

Sandra Adell inicia una nova etapa en la seva carrera enel món de l’arbitratge / Nebridi Aróztegui

La Federació Internacional de Hockey ha confirmat l’ascens de l’àrbitra terrassenca Sandra Adell a la condició d’internacional, una fita històrica, ja que es tracta de la primera dona del hockey egarenc que obtè aquesta categoria. Per contextualitzar la importància d’aquest fet, cal recordar que el hockey local ha donat al llarg de la seva història quatre col·legiats amb aquesta condició, tots ells masculins: Xavi Adell (el pare de la Sandra) i Jaume Salvatella, que van ser olímpics; i Josep Salvatella i Jaume Biosca. Estrenarà la seva internacionalitat en el pròxim Campionat d’Europa sub-21, masculí i femení, que tindrà lloc a Gant (Bèlgica) a partir del pròxim dia 24 de juliol.

“Estic molt contenta. Aquest és un pas molt important en la meva trajectòria”, explica encara amb emoció. Sandra Adell, que té ara 30 anys, es va iniciar en el món de l’arbitratge als 16. I ha seguit una trajectòria molt brillant que li ha permès anar pujant graons de forma progressiva. Ja tenia la condició d’internacional en la modalitat de hockey sala i havia xiulat partits de la segona competició europea de clubs i fa uns mesos va ser designada per a la Copa d’Àfrica, competició en la qual va dirigir la gran final. Les seves bones puntuacions han fet que la Federació Internacional hagi donat la llum verda al seu ascens. Un escenari que previsiblement hauria d’haver arribat abans, però que la pandèmia va ajornar per la suspensió de les competicions en les quals hauria d’haver estat avaluada. També una greu lesió de genoll va afectar la seva trajectòria. “Les coses que costen més després les valores de forma especial”, explica.

“Hi ha un món desconegut darrere l’arbitratge. És com una carrera. Jo vaig començar en categories inferiors, més tard vaig passar a escala nacional i vaig dirigir el meu primer campionat de clubs internacional el 2016. Ara m’incorporo a aquest llistat internacional amb molta il·lusió.” Com a internacional, també afronta diferents etapes. Sandra Adell està en el primer nivell, però encara té tres més per escalar fins a arribar a la condició d’olímpica. Primer per poder dirigir partits de la Pro League, després en una Copa del Món i en el graó més alt per dirigir partits d’uns Jocs Olímpics, el somni confés d’aquesta jove col·legiada terrassenca. “Arribar a uns Jocs és el somni de qualsevol, però és un camí llarg en el qual influeixen molts factors. Has de fer-ho bé i tenir clar el teu objectiu. Però estic a l’inici d’aquest camí.”

Parelles mixtes

Malgrat que la seva activitat habitual la desenvolupa en la Divisió d’Honor femenina, també dirigeix partits de la màxima competició masculina. La fórmula de les parelles mixtes, molt vigent a Europa, també s’està imposant al hockey espanyol. En la darrera “Final Four” de la lliga disputada a Madrid va xiular la semifinal entre el Polo i el Club de Campo. I també va fer-ho en la final del Campionat de Catalunya masculí, que per primera vegada va comptar amb una parella íntegrament femenina. “El ritme de joc d’un partit masculí o femení no és el mateix”, comenta en relació amb les característiques que pot trobar en un partit masculí o femení. “Però no crec en les diferències de sexe, sinó més en un tema de persones, de partits i del moment de la competició.”
Diu que en la gestió d’un partit cal tenir en compte molts elements. I considera que és bàsic establir una bona relació amb les jugadores. “Penso que els factors més importants d’un bon arbitratge són l’empatia i la paciència. En un partit hi ha moments de tensió en els quals cal gestionar les emocions. El fet de ser jugadora em permet aconseguir-ho.”

Sandra Adell ha jugat a hockey durant tota la seva vida. Ha combinat la seva condició de jugadora i d’àrbitra. La pròxima temporada té previst continuar jugant en el segon equip femení del Club Egara. “Soc molt passional dins del camp i entenc els moments de frustració o d’eufòria del jugador. Cal entendre que l’àrbitre és un suport, un aliat i no un enemic del jugador.”.

To Top