Terrassa

Aprenents d’Indiana Jones

El fossar del Castell Cartoixa ha acollit aquest mes els camps d’arqueologia medieval del Museu de Terrassa

Un infant, buscant restes al fossar del Castell Cartoixa / Nebridi Aróztegui

Una desena de joves de la ciutat s’han convertit en arqueòlegs durant dues setmanes al Castell Cartoixa de Vallparadís. A través dels camps d’arqueologia medieval organitzats per l’Ajuntament i el Museu de Terrassa, els nois i noies d’entre 14 i 17 anys han pogut descobrir el patrimoni de Terrassa des de ben a prop, tot explorant el fossar nord del castell.

La Gemma Garcia és arqueòloga i directora de l’excavació. Juntament amb el servei educatiu del Museu de Terrassa i Toni Moro, arqueòleg municipal, gestiona les activitats del projecte. Garcia assegura que en els últims anys hi ha hagut un buit en les activitats d’estiu per joves que els camps d’arqueologia han intentat omplir: “Els joves més grans no sempre volen fer casals d’estiu esportius, els falta tenir opcions culturals alternatives”. És per això que aquest any s’ha engegat aquest projecte, amb la intenció d’apropar el patrimoni medieval terrassenc i enriquir les activitats estiuenques de la ciutat. L’objectiu, explica l’arqueòloga, és “apropar l’arqueologia als joves a la vegada que es descobreix nou patrimoni de la ciutat”. I és que aquestes jornades no han sigut una gimcana ni un joc preparat, les peces que han trobat els participants formen part de la història del Castell Cartoixa. Aquesta ha estat una de les claus del projecte.

El Castell Cartoixa de Vallparadís és un dels elements més coneguts del patrimoni de Terrassa. Es calcula que es va construir al segle XII i va ser habitat per nobles i monjos durant dècades, passant per diverses mans durant l’època medieval. L’any 1830 el castell va passar a formar part del territori de la ciutat de Terrassa, i des de llavors s’hi han fet diverses reformes. Ara el Castell Cartoixa presideix el parc de Vallparadís i és un gran emblema terrassenc. Per als organitzadors, les seves característiques i història són la clau de l’èxit de l’activitat, ja que “un castell al mig de la ciutat genera molta curiositat als nois i noies que potser no el coneixen prou”.

Aquesta setmana el projecte s’ha donat per acabat i els joves “arqueòlegs”, molt satisfets amb les troballes que han fet durant els últims dies, organitzen una petita exposició amb totes les peces a una de les sales del Castell Cartoixa. Durant les dues setmanes que ha durat el camp de treball, han après totes les fases d’un bon projecte d’arqueologia des de l’excavació fins a la presentació dels resultats i s’han emportat alguna sorpresa: mentre que el pla inicial era trobar els límits del fossar, els aprenents han acabat topant amb restes de ceràmica, que segons l’arqueòloga Gemma Garcia podrien datar del segle XVIII.

Els arqueòlegs asseguren que al fossar del Castell Cartoixa encara hi ha molts racons per explorar i molt patrimoni per descobrir. Tot i ser una prova pilot, els camps d’arqueologia medieval semblen tenir futur i els participants han demanat poder repetir l’experiència l’estiu que ve.

Aprenents d’Indiana Jones
To Top