Diners

La B-40 entre Terrassa i Abrera serà una realitat a finals del 2023

El tram Terrassa-Abrera del Quart Cinturó entrarà completament en servei a finals de l’any vinent. El Ministeri ha reiterat aquest dijous la seva voluntat de tenir acabada la infraestructura en aquests terminis

El tram en obres de la B-40 / Alberto Tallón

“A finals del 2023 podrem posar en servei el tram entre Viladecavalls i Olesa de la B-40”. Així ho ha assegurat aquest dijous el secretari general d’Infraestructures del Ministeri de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana (MITMA), Xavier Flores. El MITMA ja havia anunciat la voluntat d’acabar aquest tram a finals de l’any vinent i aquest dijous Flores ha reiterat el compromís d’acabar-lo en aquests terminis.

El secretari general d’Infraestructures ha fet l’anunci en l’acte de lliurament dels Premis Cambra 2022, que s’ha convertit en la gala més reivindicativa dels últims anys, amb un missatge clar i contundent per part de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis de Terrassa, representants polítics, entitats i empreses de la zona: el Quart Cinturó és una infraestructura cabdal i els “reiterats i incomprensibles” retards en la seva finalització suposen un greuge.

“Més enllà dels efectes negatius per al teixit socioeconòmic, els endarreriments han generat pèrdues per costos d’oportunitat i recursos públics. A més, s’haurien pogut evitar molts accidents si s’hagués esponjat el trànsit amb la B-40”, assegurava un vídeo emès en la gala. “Estem cansats de retards continuats i promeses incomplertes. Aquest és un territori estratègic, industrial, que concentra el 28% de la població catalana i el 30% del PIB i necessita inversions”, ha manifestat Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, en el mateix reportatge audiovisual.

La carretera està plantejada des de la dècada dels seixanta. Actualment, només hi ha set quilòmetres en funcionament entre Abrera (Baix Llobregat) i Granollers (Vallès Oriental), és a dir, el 14% de l’obra prevista. Segons els càlculs de la Cambra, les obres del tram Viladecavalls-Olesa de Montserrat, un trajecte de 6,2 quilòmetres d’autovia que suma més de 10 anys d’obres, han avançat 500 metres l’any. Alguns dels assistents a la gala dels Premis Cambra han pogut fer abans una visita al tram en què el cap d’obres, Lluís Bonet, ha assegurat que “no tenim cap imput que ens digui que no podrem complir el termini previst de finals de 2023”.

Amb la finalització d’aquest tram intermedi es farà realitat tot el recorregut entre Terrassa i Abrera, que té en servei des del 2010 els extrems Olesa-Abrera i Terrassa-Viladecavalls.

I la ronda Nord?

El MITMA va anunciar fa poc més d’un mes que l’autovia continuarà fins a Sabadell i Castellar en format de carretera “tova”, batejada com a ronda Nord. Del projecte, acordat amb la Generalitat i els municipis, s’ha despenjat ERC. El Parlament de Catalunya va instar el passat 8 de juliol l’executiu català a complir el preacord amb l’Estat i pactar els mecanismes que permetin la redacció del projecte. L’Estat s’ha compromès a finançar la infraestructura i deixar en mans de la Generalitat la planificació, l’execució i la titularitat, una “oportunitat” que el president de la Cambra, Ramon Talamàs, ha demanat “aprofitar”.

“Aquest és un bon acord i a partir d’aquí hem de trobar els consensos perquè aquesta via tingui el màxim de suports en el territori, amb els alcaldes, que el té, per part de tots els grups parlamentaris i, evidentment, en el mateix Govern”, ha manifestat, Ricard Font, secretari general del Departament de la Vicepresidència i de Polítiques Digitals i Territori,

El conseller d’Empresa i Treball, el republicà Roger Torrent, que ha presidit l’acte de lliurament dels Premis Cambra, no s’ha pronunciat al respecte d’aquesta qüestió. De fet, tot i que s’esperava, no ha fet cap discurs.

To Top