Terrassa

Terrassa acollirà un centre per a infants víctimes d’abús sexual

La Generalitat gestionarà aquest centre pioner, que estarà a tocar de la plaça de Can Roca

Dependències de la primera Barnahus, situada a Tarragona

La Generalitat obrirà a Terrassa la segona unitat integrada d’atenció a infants i adolescents víctimes de violència sexual (Barnahus) a Catalunya. Es tracta d’un projecte pioner, amb un equip pluridisciplinari format en l’atenció a nens, nenes i adolescents de 0 a 18 anys que han patit violència sexual.

El ple de juliol aprovarà la cessió per part de l’Ajuntament de Terrassa, d’un solar al costat de la plaça de Can Roca, mitjançant una mutació demanial. La Generalitat, a través del departament de Drets Socials construirà, equiparà i gestionarà el nou centre.

En aquest moment només hi ha una unitat d’aquestes característiques a Catalunya, concretament a Tarragona. L’administració catalana vol crear una xarxa d’unitats d’atenció a nens i adolescents víctimes de violència sexual a tot el territori català i Terrassa serà el primer pas per fer-la realitat.

Isaac Albert, tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert, va explicar ahir en comissió informativa de Serveis Generals que l’Ajuntament i la Generalitat “portem molts mesos treballant per trobar l’emplaçament idoni” per a una unitat que és “altament sensible”. Ara, “la cessió del solar esperem que sigui el pas definitiu perquè l’equipament sigui una realitat a Terrassa”.

Els centres Barnahus (casa dels nens en islandès) tenen l’aspecte d’una llar, perquè els infants i les seves famílies el reconeguin com un espai que proporciona seguretat i confiança. Hi treballa a temps complet un equip psicosocial de vuit persones i, a més, hi ha altres professionals que s’hi desplacen quan cal o es connecten per videoconferència per evitar que la víctima i la seva família hagin de recórrer a les distintes instàncies que intervenen en aquests processos: comissaria, jutjat, servei d’infància, centre mèdic, etc.

Els objectius principals del servei són, d’una banda, procurar que els infants i adolescents es vinculin a un binomi professional -habitualment format per un psicòleg i un treballador social-, que s’encarreguen de la recuperació de les víctimes. De l’altra, minimitzar la contaminació del testimoni de cara a una entrevista forense.

Terrassa acollirà un centre per a infants víctimes d’abús sexual
To Top