No hi ha precedents, però ja avancem que la proposta serà un èxit. Terrassa estrena aquests divendres i dissabte a la Masia Els Bellots el primer festival dedicat a la música urbana, el Maleducats, que té com a promotor a Lildami, l’artista egarenc que practica el rap amb molt bona nota i que a més té l’honor d’haver entrat en la galeria de Capgrossos de la ciutat. El festival és innovador pel seu estil de música i perquè porta caps de cartells imprescindibles, com els argentins Bizarrapp i Wos amb milions de reproduccions a les xarxes. I avancem que serà un èxit perquè ja ha venut les 3000 localitats que s’han posat a la venda .
El mateix Lildami diu que està gratament sorprès. “És una iniciativa que es va començar a cuinar per l’any 2020, Va esclatar la pandèmia i es va aparcar fins ara. Des del principi era fer una aposta per un cartell d’ADN internacional, estatal i català. I crec que ho hem aconseguit. Tenim noms molt potents com els argentins Bizarrap i Wos, però alhora també potenciem artistes d’aquí com Quevedo, Aleesha, 31 Fam, Benny Jr, Doble, Julieta… Estem satisfets de poder reunir aquests artistes en dos dies.”
Joves generacions
El promotor egarenc considera que aquest estil de música, el rap, té una salut boníssima. “És un gènere que creix perquè hi ha moltíssima gent jove que s’identifica amb les coses de les quals es parla. Jo fa 15 anys que formo part d’aquest univers i observo que cada vegada és més potent i funciona”.
En aquest sentit, Lildami fa referència al concurs Radar que ha engegat en paral·lel al festival per trobar nous talents de música urbana. “Van rebre 90 propostes i ha estat complicat fer la cribra fins a arribar a nou perquè hi havia moltes d’interessants”.Els seleccionats van pujar ahir a la nit a la sala LaRasa per participar a la final. El guanyador formarà part del cartell de la segona edició de Maleducats el 2023, a més d’un programa d’acompanyament artístic per part de les Cases de la Música valorat en 4.000 euros.
El Radar va ser l’aperitiu d’un festival que reunirà en dos dies i en un sol espai a l’aire lliure a 20 artistes del món del rap, un gènere que es relaciona amb el ritme i la poesia i que té el seu origen en la dècada dels 80 en els barris marginals de Nova York. Els artistes que s’hi dediquen han trobat en el rap una manera d’expressar com se senten a través d’una música que sona molt electrònica. El rap va generar un subgènere, el trap, que també té el seu origen als carrers i és més ballable. Tant en el rap com el trap es parla molt de crítica social, de l’amor i del desig sexual sense embuts. I això ha fet que els artistes del gènere urbà s’instal·lin als targets més joves i “trapegen” en nom de tots ells.
El Maleducats de Terrassa té, sens dubte, dos grans caps de cartell que són els artistes argentins Bizarrap i Wos. El primer és productor i DJ i el segon, raper. Com hi ha escriptors d’èxit que s’amaguen sota pseudònim, també hi ha artistes urbans que es presenten enigmàtics. Bizarrap, nom artístic de Gonzalo Julián Conde (Ramon Mejías, Argentina, 1998), té aquesta etiqueta, però més aviat per l’estètica perquè l’artista és un dels més sol·licitats del món en el seu estil. Només una dada: el 2020 va aconseguir més d’11 milions de reproduccions mensuals a la plataforma Spotify, i a més, va entrar en la llista dels 300 artistes més escoltats a tot el món.
Per la seva banda, la carrera musical de Wos, nom artístic de Valentín Oliva (Buenos Aires, 1998) ha tingut també una projecció ascendent. Aquest artista va créixer en un barri, Chacarrita, i després de l’escola passava les tardes al carrer i anava a veure batalles de galls (combats de rap) a les places. És per això que va començar a participar en concursos amb tanta sort que el 2018 va guanyar la final nacional de la Red Bull Batalla de Gallos, la competició de freestyle (estil lliure) més important a escala mundial. En poc més de tres anys de carrera ja acumula centenars de milions de reproduccions de les seves cançons i cartells de “sold out” a estadis de tot Llatinoamericà.
Altres noms
El Maleducats també acollirà els concerts d’altres artistes argentins de primer nivell com Taichu, Ca7riel i Paco Amoroso; altres de l’estat com el cantant d’origen marroquí Beny Jr, el canari Quevedo, la madrilenya Paula Cendejas, el navarrès Zetak, artistes balears com Aleesha i Xavibo i catalans emergents com Flashy Ice Cream, 31 Fam, Doble, Mushkaa, Julieta i, per descomptat, el mateix Lildami.
Un cartell seductor del qual ha saltat a última hora la canària Ptazeta per motius de salut. segons va anunciar ahir l’organització. L’artista havia d’actuar el dissabte a les 2.00 hores. La cancel·lació d’aquest concert ha comportat un petit canvi en el programa. L’actuació de l’artista urbana Taichu prevista per aquest divendres a l’escenari Pocavergonya a les 23.05 hores canvia a dissabte a les 2.00 hores a l’escenari de Maleducats. Per altra banda, el divendres s’afegeix en línia l’artista Mi Amargo a les 23.05 hores a l’escenari Pocavergonya.
Encara que la música suposa l’eix principal del festival, l’art urbà també hi estarà present amb la participació d’artistes que crearan les seves obres in-situ, donant vida pròpia a l’espai i consolidant la Masia Els Bellots com l’espai de referència de cultura urbana a Terrassa. Tot això acompanyat de zones de restauració per donar totes les facilitats als assistents, així com un servei de bus llançadora des de l’estació del Nord i la implantació d’una moneda única.
Artistes programats:
Lildami : L’artista terrassenc és un dels màxims exponents de l’urban català i és també l’impulsor del festival internacional a Terrassa. Lildami no podia faltar a la cita. Puja a l’escenari el dissabte a les 0.30 hores
Beny Jr (Hospitalet): El cantat marroquí-català es va mudar de jove a l’Hospitalet de Llobregat. La seva carrera és imparable i en només dos anys ja ha publicat cinc discs. És un dels grans noms del fes.
Paula Cendejas (Madrid): La jove cantant de R&B és considerada com una de les veus més pop del Maleducats. Ha col·laborat amb la cançó “Como habla una mujer” i amb Juancho Marqués, Girl Ultra o Feid
Xavibo (Mallorca): mb grans cançons amb lletres introspectives, s’ha transformat en un dels referents del hip hop de casa nostra. El seu darrer disc, “El viaje de Trece” beu del trap, rap, folk i electrònica
L’ agenda per avui divendres
De 18 a 19 hores
El cartell s’obre amb 31 FAM, de Sabadell, format per sis músics, que practiquen el trap, dancehall i reggateon. Aterrisa després Mushkaa, que només amb 17 anys, ha aconseguit afirmar-se com una de les noves veus emergents de la nova música urbana a Catalunya. És coneguda pels seus hits “Res kla” i “No xdona”
De 20 a 21 hores
Puja a l’escenari Aleesha, una jove d’Eivissa amb una gran habilitat vocal i sensibilitat musical. Ja ha seduït el públic de festivals com el Primavera Sound o el Sonar. A continuació Flashy Ice Cream, un dels grups més rellevants del gènere que reivindica el trap fora de les drogues i el sexe
De 22 a 23 hores
El festival rebrà a Mi Amargo, que acaba de presentar el seu tercer àlbum, “Palomitas en el suelo” (Halley Records, 22), molt vinculat al món del cinema.
A partir de la mitjanit
Arriben les estrelles com Benny Jr i l’esperat i enigmàtic argentí Bizarrap. Després encara hi haurà sessió de Djs
Bus llançadora
Hi haurà un servei de bus llançadora des de l’estació del Nord fins a la Masia dels Bellots. Horaris: 15 de juliol, de 16 h a 20 hores; 16 de juliol de 1.00 a 6.00 hores i de 16 h a 20 hores; 17 de juliol, de 1.00 a 6.00 hores. Freqüencia: cada 30 minuts. El servei és gratuït amb l’entrada del festival.
Una moneda única
El festival ha implantat una moneda única per comprar productes en la zona dels concerts i serveis. La moneda és diu maleducash i té aquesta equivalència: 5 maleducash: 6 euros; 10 maleducash, 12 euros; 15 maleducash , 18 euros; 20 maleducash, 24 euros i 55 maleducash, 60 euros