La plantilla de Ficosa Electronics, empresa dedicada a la fabricació de components per a l’automoció amb seu a Viladecavalls, anirà a la vaga durant quatre dies aquest juliol. Els treballadors demanen a la direcció de la companyia que retiri l’Expedient de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) presentat el juny.
Comissions Obreres (CCOO) assegura en un comunicat que la producció s’està incrementant per l’entrada de nous models i que, per tant, “no hi ha causes que justifiquin l’expedient en aquests moments”. Així, el comitè d’empresa ha convocat diverses jornades de vaga de 24 hores previstes per als dies 13, 14, 19 i 21 de juliol.
El sindicat diu que paral·lelament a l’ERTO, la direcció de l’empresa ha proposat a la plantilla recuperar la bossa horària en dissabte, està sondejant el canvi de vacances per “treballar dues setmanes d’agost, quan en teoria la planta està tancada” i ha anunciat la contractació temporal d’una desena o dotzena de persones.
Segons CCOO, des de fa tres anys, Ficosa “planteja un ERTO davant qualsevol eventualitat o moment puntual de crisi” en lloc d’aplicar les mesures de flexibilitat previstes en el conveni o negociar-ne d’altres per evitar penalitzar els treballadors.
En un comunicat, l’empresa vallesana destaca que respecta el “dret a la llibertat d’expressió i a la protesta pacífica”, alhora que assegura que manté oberts els canals de diàleg i col·laboració amb els treballadors.
A mitjans de juny, la direcció de Ficosa Electronics va presentar un ERTO amb possibilitat d’aplicació des del 13 de juny i fins al 23 de desembre i que afecta a la totalitat de la plantilla, formada per 318 treballadors. El mecanisme, que de moment no s’ha aplicat, es va aprovar sense l’acord amb el comitè, que ha engegat els tràmits per impugnar-lo. Segons el sindicat, en aquell moment, els representants dels treballadors van plantejar a l’empresa, sense èxit, negociar mesures de flexibilitat interna per evitar l’ERTO.
La companyia al·lega que factors com el conflicte d’Ucraïna o la crisi mundial de components ha provocat “una gran incertesa” en el sector de l’automoció i una “enorme” volatilitat i que aquesta situació “fa necessari” poder comptar amb un mecanisme com aquest “amb l’objectiu que l’empresa pugui gestionar possibles descensos de la demanda, en cas que es doni la situació”.