Terrassa

Comencen les obres per enllaçar les línies del Vallès i l’Anoia de FGC

Els treballs previs per a la prolongació de la línia entre les estacions de Plaça Espanya i Gràcia s’inicien la setmana vinent, amb un pressupost de 6,4 milions d’euros

Es preveu licitar l’obra civil del túnel i les estacions aquesta tardor

Territori iniciarà la setmana vinent els treballs de desviament de serveis afectats en el marc de la connexió de les línies Llobregat – Anoia i del Vallès de Ferrocarrils de la Generalitat (FGC), a Barcelona. Es preveu que aquests treballs, amb una inversió de 6,4 milions d’euros, tindran una durada de 14 mesos. Així mateix, aquests dies es desenvolupen sessions informatives amb el veïnat i representants municipals.

Els treballs consisteixen en el desviament de diversos serveis –xarxa d’aigua, de sanejament, telefonia, cable, gas i electricitat– que es veuen afectats per l’execució de les obres previstes per a perllongar la línia des de plaça Espanya fins enllaçar amb la línia del Vallès d’FGC, a l’estació de Gràcia. Les reposicions de serveis abasten tres àmbits: la Gran Via de les Corts Catalanes entre el carrer de Llançà i el carrer de Vilamarí, on s’ubicarà el pou d’atac de la tuneladora que perforarà el túnel; la futura estació d’Hospital Clínic; i la nova estació de Gràcia. Entre principis de juliol i principis de setembre, s’efectuarà la campanya de cales al terreny per a la detecció dels serveis existents i afectats per les obres del perllongament en aquests tres àmbits. A continuació, començaran de forma progressiva les actuacions pròpiament de desviament dels serveis.

El perllongament de la línia Llobregat-Anoia millorarà i ampliarà la cobertura en transport públic en una zona densament poblada de Barcelona que, a més, compta amb diversos equipaments de rellevància (com l’Hospital Clínic o l’Escola Industrial). També afavorirà la connectivitat ferroviària del districte de Gràcia i incrementarà la intermodalitat, ja que les noves estacions facilitaran l’intercanvi amb l’L5, el tramvia –que ara finalitza a la Plaça Francesc Macià sense connexió ferroviària– i altres línies d’FGC.

Permetrà connectar les línies Llobregat-Anoia i Barcelona-Vallès i els usuaris de la línia Llobregat-Anoia d’FGC tindran un accés més directe cap al centre de la ciutat, quan ara han de fer transbordament amb metro (L1 o L3). El projecte s’emmarca en l’estratègia del Departament d’incrementar els usuaris del transport públic i reduir en un 25% l’ús del vehicle privat a l’àrea metropolitana de Barcelona i, d’aquesta manera, contribuir a la descarbonització de la mobilitat. Es preveu que l’actuació beneficiï 70.000 persones usuàries diàriament.

Amb una inversió total estimada en 430 MEUR, la prolongació d’aquesta línia constarà d’un túnel que s’executarà mitjançant tuneladora. Aquesta obra comportarà la construcció de 4 quilòmetres nous de túnel i de tres noves estacions, així com la remodelació dels intercanviadors de Plaça Espanya i Gràcia.

  • Hospital Clínic, al carrer d’Urgell, entre Rosselló i Còrsega, que permetrà l’intercanvi amb l’L5 del metro
  • Francesc Macià, al carrer d’Urgell entre Buenos Aires i la plaça F. Macià, que facilitarà l’intercanvi amb el Trambaix
  • Gràcia, a Travessera de Gràcia, entre Balmes i Via Augusta, que connectarà amb la línia d’FGC Barcelona-Vallès. A més, l’estació actual es remodelarà.
  • Plaça Espanya, que comportarà la remodelació del vestíbul de l’estació d’FGC existent i de l’intercanviador amb l’L1 i l’L3 de metro.

 

Actualment, està redactat el projecte constructiu corresponent a l’obra civil del túnel i de les estacions i s’ha impulsat la redacció dels projectes d’arquitectura i instal·lacions. Es preveu licitar l’obra civil aquesta tardor i que pugui començar l’estiu de 2023. En paral·lel, es redactaran els projectes i es programaran les obres d’arquitectura de les estacions i d’instal·lacions.

Comencen les obres per enllaçar les línies del Vallès i l’Anoia de FGC
To Top