Diners

La Cecot estrena una calculadora de petjada de carboni

La patronal posa a disposició de les empreses una nova eina perquè coneguin el seu volum d’emissions de CO2

Josep Casas, director de l'Oficina per a la Transició Energètica de la Cecot, i Elisabeth García, tècnica de l'oficina / Nebridi Aróztegui

Atenent les normatives derivades del Pacte Verd Europeu, la societat en general i el teixit empresarial en particular han de desenvolupar estratègies de descarbonització per assolir una reducció del 55% de les emissions l’any 2030 i la neutralitat climàtica al 2050. Per ajudar les empreses a prendre decisions en aquest sentit, l’Oficina per a la Transició Energètica de la Cecot posa en marxa una eina gratuïta i intuïtiva perquè companyies puguin determinar la seva petjada de carboni i definir el seu propi pla de descabronització.

La nova eina funciona com una calculadora virtual a la qual es pot accedir des de la web de la patronal. Es basa en deu tipus de consum energètic (electricitat, gas, butà, transport…) que representen el gruix de les emissions de CO2 i fa servir factors d’emissió de fonts oficials com l’Oficina Catalana pel Canvi Climàtic que es revisen cada any.

El funcionament és senzill: l’usuari complimenta la casella de cada tipus de consum amb les dades corresponents i rep la quantitat total d’emissions de CO2 en kg o tones i la quantitat d’arbres necessària per absorbir aquestes emissions. A més, omplint un formulari, pot accedir a un informe complet i gratuït on es detallen les emissions per tipus de consum o font i se li fan algunes recomanacions.

L’eina forma part d’un pla de l’Oficina per a la Transició Energètica de la Cecot que contempla també estudis d’impacte ambiental personalitzats per a empreses de qualsevol sector, com la indústria, la construcció, transports, comerços, serveis, administració pública i altres entitats, així com la tramitació de les certificacions oficials de l’Oficina Espanyola pel Canvi Climàtic (OECC) o l’Oficina Catalana pel Canvi Climàtic.

“Allò que no es defineix, no es pot mesurar.​ Allò que no es mesura, no es millora.​ Allò que no es millora, acaba degradant-se i aquesta és la síntesi de la idea de la calculadora de la petjada de carboni”, ha manifestat aquest dimarts Josep Casas, director de l’Oficina per a la Transició Energètica de la Cecot, citant el científic britànic Lord Kelvin. “Volem donar a les empreses aquesta eina, aquesta visió i aquesta capacitat perquè puguin prioritzar aquelles accions que els han d’ajudar a arribar més ràpid i més fàcilment a aquesta neutralitat climàtica”, ha dit.

“A la Cecot tenim un compromís amb el desenvolupament sostenible. És un problema que tenim com a societat i que les empreses han d’afrontar”, ha afegit Casas, que ha ressaltat que des que el gener de 2020 es va posar en marxa l’oficina que dirigeix, la patronal ha assessorat un miler d’empreses, més de 600 en qüestions d’estalvi i eficiència energètica i més de 350 en projectes d’energia fotovoltaica.

L’ambientòloga i tècnica de l’Oficina per a la Transició Energètica de la Cecot Elisabeth García ha destacat que un gran volum d’activitats desconeixen la seva petjada de carboni i que aquesta eina vol ser mediambiental però també ajudar les empreses a ser més resilients i competitives i atractives per als seus clients.

To Top