Aprofitant el programa Renovables 2030 de la Diputació de Barcelona, l’Ajuntament de Viladecavalls segueix treballant per implantar energies renovables en espais municipals. Les sol·licituds s’han presentat dins el termini del programa, que ofereix la subvenció d’entre el 90 i el 100 % dels costos econòmics dels projectes, per executar-se a curt i mig termini, per un valor total d’1,5 milions euros.
Durant el 2023 es preveu millorar la sostenibilitat i l’eficiència energètica del centre cívic Paco Cano amb la instal·lació de plaques fotovoltaiques i d’una caldera de biomassa que abastirà l’escola Roc Blanc, la instal·lació d’una altra caldera de biomassa a la zona esportiva del nucli urbà i plaques fotovoltaiques a l’escola de Música Pau Casals, i la realització de la tercera fase del projecte de renovació de l’enllumenat públic per tecnologia LED. Tots els projectes estan en consonància amb amb els objectius del Pla d’Acció per l’Energia Sostenible i el Clima (PAESC) i la Declaració d’Emergència Climàtica.
Nou punt de recàrrega
Dins d’aquesta estratègia de disposar d’estudis i projectes que permetin actuacions planificades, es treballa, de forma transversal, en la corporació i en altres actuacions com la Comunitat Energètica en Polígons Industrials, un nou punt de recàrrega de vehicles elèctrics, una nova caldera de biomassa per a la zona esportiva de Can Trias, la monitorització i telegestió d’equipaments municipals, energia fotovoltaica a l’escola Rosella i el Pla de comunicació del PAESC.
L’Ajuntament disposa a l’actualitat de 25.000 euros per a l’any 2022 i 25.000 per al 2023 del Programa sectorial d’actuacions per a fer front a l’emergència climàtica (Pla XGL) de la Diputació de Barcelona, que es destinaran a noves actuacions, com ara més plaques fotovoltaiques, canvis de llumeneres per LED o el tancament de contenidors de residus.