Cultura i Espectacles

Un bany jazzístic al rock dels 70

Emerson, Lake & Palmer (ELP) formaven part de la seva discografia musical quan era jove. També hi eren Genesis, Pink Floyd… Jaume Vilaseca (54 anys), pianista i compositor de jazz, és confessa un fanàtic d’aquestes bandes de rock britàniques que van emergir al final dels anys 60 i principis del 70 i que es van convertir en grans icones culturals. “A partir d’aquesta música vaig derivar cap al jazz, però sempre amb la sensació que m’havien quedat coses importants per conèixer”.

Vilaseca ha revisitat el seu arxiu sonor de quan era un estudiant de música i ha fet i fa adaptacions al jazz. “ELP, Genesis, Pink Floyd són bandes mítiques. He tret la pols, he escoltat els temes i els hi he donat un bany de jazz”. En el camí va fer un treball previ d’adaptacions amb temes de Genesis i després amb Alan Parsons i a continuació amb ELP”. N’està satisfet i subratlla que el darrer és el que li agradava més. “És més proper al jazz, més viu, més cromàtic. ELP té composicions molt vitals i molt potents que integren clàssica, jazz, contemporani i, perfectament, poden tenir una correspondència amb el jazz acústic”.

Vilaseca, al piano, veu, teclats i mini-moog, presentarà avui el tribut a la banda britànica (Keith Emerson, Greg Lake i Carl Palmer) a la Nova Jazz Cava (22 hores) amb el seu trio Tarkology, acreditat pel seu treball amb molt bona nota tant en l’experimentació i innovació. L’acompanyaran Dick Them, baix elèctric i veu, i Ramon Díaz a la bateria i veu. “A tots tres ens agrada arriscar i provar compositors que considerem interessants. És un repte, però també li dóna una màgia especial”.

Peces trepidants

En el concert sonaran versions de temes de la banda britànica, dels quals cita “Tarkus” i “Trilogy” com dos dels més emblemàtics. “El primer és un tema molt carismàtic. És una ‘suite’ que dura uns 20 minuts i que parla de manera al·legòrica sobre les guerres. És una meravella. En aquesta ‘suite’ ja s’aprecia el virtuosisme de la banda”. Dues peces trepidants a les quals se sumen altres com “Karn Evil9” o “From the beginning”. Totes elles flueixen en una nova direcció. Es presenten, segons el pianista, suggeridores, explosives, i a la vegada revestides de serenitat, bon gust i jazz d’avantguarda dels nostres dies.

El trio està de gira amb aquest programa de tribut d’ELP a ritme de jazz acústic sobre el qual li agradaria gravar un disc, però ho vol fer en directe i en un espai apropiat com ara la Nova Jazz Cava.

Jaume Vilaseca es considera un músic de plena vocació i professió des de molt petit. “La música em captivava tant que només estava per a ella i no m’interessava res més. És la meva vida. Tot m’apassiona: la composició, la interpretació i la docència”. Té formació de clàssica i moderna. Va escollir el piano i va triar el jazz perquè amb ell s’identificava per expressar-se. “El jazz té vitalitat, improvisació, atrapa. I té moltes derivades com la bossa nova, els boleros, el funk”.

Concert de Old Cats swing a la Nova Jazz Cava

Torna el jazz a la fresca

El Club Jazz Terrassa ha avançat el cicle d’estiu al pati que tindrà lloc des del 8 de juliol i fins al 29 del mateix mes. El programa acollirà sis concerts amb formacions diverses i versàtils. El cicle arrencarà el divendres, 8 de juliol, amb Old Cat Swing Band, un grup que inclou els mestres terrassencs Josep Maria Farràs (trompeta) i Adrià Font (bateria) i que és habitual per amenitzar la programació de Cap d’Any i Any Nou. Ambdós pujaran a l’escenari exterior amb Òscar Font, trombó i veu, Pau Casares, saxo tenor i clarinet, Federico Mazzanti, piano i Artur Regada, al contrabaix.

El dissabte (9 de juny) arribarà una proposta de duet, més íntima, amb Pi de la Serra, veu i guitarra, i Joan Pau Cumellas, harmònica, que presentaran un repertori de cançons de combat.
El cap de setmana del 15 i 16 de juliol s’omplirà (divendres) amb el sextet liderat per Edu Tancredi (pianista i compositor) i de latin jazz. La formació que l’acompanyarà és de luxe: Matthew Simon, a la trompeta, Miguel Ángel Gracia, als trombons, Eladio Reinón, al saxo tenor, Matías Miguez, al baix elèctric, David Gómez, a la bateria i Andy Rodríguez, a la percussió. El dissabte hi haurà el quintet liderat per la veu de Sharón Clark.

En mig de l’equador, el cicle presentarà (divendres, 22 de juliol) el projecte del reputat pianista Bruce Barth juntament amb el trompetista Terell Stafford. Barth és un dels músics que forma part de la família d’intèrprets de la Cava al llarg de l’any. El dissabte (23) hi haurà concert del terrassenc Marc Uroz en format quintet, el qual presentarà “Almas nocturnas”. La veu d’Uroz també s’ha enlairat amb èxit a la ciutat. I, finalment, el divendres 29 de juliol hi haurà la visita de Dani Nel·lo, al saxo tenor, amb Gerard Nieto, orgue, Martín Burguez, guitarra i Ramón Ángel Rey, bateria.

Cal afegir que la Cava fa proposta de revetlla a la fresca per Sant Joan amb una Jam de cinc músics: Oriol Vallès, Lluc Casares, Jöel Gonzàlez, Giuseppe Campisi i Andreu Pitarch.

Un bany jazzístic al rock dels 70
To Top