Fa gairebé un any, l’1 de juliol de l’any 2021, es van implantar les limitacions de circulació a l’illa de vianants. El 13 de desembre, en una comissió informativa, el govern municipal va decidir no començar a multar els vehicles que circulessin de manera incorrecta per l’illa de vianants fins a l’1 de gener del 2022. Més endavant es va decidir ampliar la moratòria fins al dia 1 de juliol. És a dir, d’aquí a 23 dies. Doncs tampoc. El mes vinent no hi haurà encara multes. L’Ajuntament prefereix la informació a la sanció.
Fonts municipals no han donat a conèixer encara quina serà la data definitiva en la qual es començarà a multar aquells vehicles que circulin per l’illa de vianants sense poder fer-ho. Tampoc no se sap si hi ha una data prevista.
El divendres 1 de juliol comença la Festa Major i també la Copa del Món femenina de hockey. Durant el primer dels dos mesos de vacances, s’ampliarà la presència d’agents de la Policia Municipal als carrers que conformen l’illa de vianants per tal de continuar fent pedagogia i informar aquells vehicles que hi circulin que no poden fer-ho. Però encara no es procedirà a multar.
Abans de posar en marxa les corresponents sancions, els veïns de la zona han de disposar de les targetes d’autorització de pas corresponents. També s’ha d’activar una APP per als usuaris que entrin de manera eventual en les àrees de vianants. La pluja fina de sensibilització continuarà, una sensibilització que va començar el 15 de novembre, però s’ha relaxat en els darrers mesos.
Cal tenir en compte que, tot i que no s’hagi confirmat que hi haurà sancions, la norma de no circular pels carrers de l’illa de vianants continua vigent. En aquest sentit, des de l’Ajuntament recorden que encara que no es multi, les restriccions segueixen vigents des del primer dia. S’ha notat un descens del trànsit, tot i que molts vehicles encara se salten la normativa.
Durant el mes de juliol, els agents se situaran a les portes d’entrada de l’illa de vianants: la plaça de la Creu Gran, la cantonada del carrer de la Font Vella amb el carrer del Puig Novell (una intersecció amb alta densitat de trànsit).
Hi haurà també “informadors” al passeig del Comte d’Ègara i al carrer de Sant Francesc i a la Rutlla, així com a l’encreuament dels carrers del Doctor Cabanes i del Col·legi, al carrer del Teatre i al carrer de Vinyals.
Respectar els senyals
De mica en mica, els terrassencs es van acostumant als canvis viaris i busquen alternatives per evitar circular pels carrers de l’illa de vianants . L’Ajuntament ja va deixar clar en el seu moment que, més enllà de les sancions, els senyals de trànsit són els que són i s’han de respectar.
A finals de l’any passat, la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat de l’Ajuntament de Terrassa, Lluïsa Melgares, va assenyalar que “l’objectiu municipal amb aquesta revolució al Centre no és la multa en si mateixa, sinó el propòsit de reduir la presència de vehicles privats en els carrers de l’illa de vianants”.
A l’espera de la zona de baixes emissions
La zona de baixes emissions (ZBE) no s’implementarà de manera immediata a la ciutat, ja que s’ha de fer de manera conjunta amb les altres sis ciutats que integren l’Arc Metropolità de Barcelona: Sabadell, Granollers, Martorell, Mataró, Vilafranca del Penedès i Vilanova i la Geltrú. L’actuació, que serà consensuada, inclou la instal·lació de panells que informaran en temps real de les restriccions, de la situació de la circulació i d’incidències diverses. Hi haurà també indicadors com els de la qualitat de l’aire, entre altres dades. Els municipis de més de 50.000 habitants haurien de tenir en funcionament aquestes ZBE abans de l’any 2023. Per facilitar l’accés a la zona de baixes emissions, que a Terrassa coincideix amb la zona de vianants, s’ha proposat la creació de dos aparcaments dissuasius, concretament a les estacions de Rodalies Terrassa Est i a la de FGC de les Fonts.