Deia el premiat poeta, novel·lista i assagista francès, Michel Butor, que “els únics llibres que en interessaran en el futur són aquells que puguin ser considerats com a obra d’art”. Els amants de la lectura triem els llibres en funció del seu autor i de la història, però a més del qui i del que també ens fixem en el format de la publicació; és a dir en el com. I val a dir que, d’un temps ençà, hi ha marques editorials que han cercat un segell propi a través de l’estètica com, per exemple, Petits Plaers, una de les col·leccions de l’editorial Viena, dedicada als grans autors de la literatura universal.
Les editorials consideren que el suport que ha de protegir les lletres hi juga un rol important, especialment a primer cop d’ull. I al seu costat hi ha empreses de disseny que es dediquen a idear cobertes de llibres i artistes a títol propi. I al seu voltant ha anat creixent un sector de l’art del llibre que té la màxima expressió en la Fira ArtsLibris, de caràcter internacional, i que aquest cap de setmana (del 10 al 12 de juny) se celebra a Barcelona. El punt de trobada és l’Espai Fossat del Mercat de Sant Antoni.
La nova edició 2022 tindrà representació de Terrassa. Són els artistes Fèlix Sampietro, Lidia Moreno i José Antonio Soria, que ja hi havien fet exposicions col·lectives i individuals a la sala Soler i Palet, on hi ha serveis municipals de Cultura. També hi serà l’empresa Eclèctyc Impressions. Els artistes locals estan contents de participar en aquesta fira que es considerada com una de les més destacades del món, per la seva gran difusió i impacte tant pel gran nombre d’expositors (un centenar), com per la seva qualitat i pel nombre de visitants que atrau.
Sampietro hi presenta vàries publicacions artístiques. “Són llibres amb materials (un dels principals és el paper) i continguts diferents. N’hi ha un que porta com a lema “L’ànima” i pren la forma de caragol de polsera i a cada volta hi ha paraules de versos del llibre “Letanía”de l’escriptor terrassenc Antonio Pérez Roldán. També hi ha una altra obra, que es diu “Cicle de la lluna” i que té forma de rellotge. En aquest hi ha 29 fulls que corresponen a les 29 fases de la lluna i que conté versos de la poeta argentina Alfonsina Storni”. A més, hi presenta altres obres que evoquen el tronc d’una palmera i una altra inspirada en un laberint.
Recosir
Sampietro fa temps que es dedica a l’art libris, un art al qual va arribar a través de la lectura. “M’agradava molt mirar el tipus de publicació, l’estil, la manera de recosir el llibre, l’olor, les textures… Vaig estudiar enquadernació i a partir d’aquí em vaig posar a crear llibres”. Recórrer a materials com el paper i roba i fa servir colors neutres. Darrerament, els seus preferits són el blanc i el negre. Fa anys que conrea aquesta activitat artística i no ha deixat la formació. Cada setmana va a l’Escola La Industrial de Barcelona a fer classes.
Amb Sampietro hi ha dos artistes més de Terrassa que també estaran a la fira que són Lidia Moreno i José Antonio Soria. Ambdós, que són parella, han fet camins paral·lels amb el primer participant en mostres a la casa Soler i Palet de la Font Vella. Moreno explica que “aportem a la fira obres fetes amb tàndem i altres més personals, perquè ell treballa al sector del vídeo i és més del món de l’audiovisual, mentre que jo faig classes a l’Escola de Manresa i m’interessa més la fotografia.”
Moreno destaca alguns dels seus llibres que es despleguen com un acordió o que recorden la forma d’una estrella. Pel que fa als continguts, l’artista terrassenca diu que la seva temàtica és molt àmplia. “Tinc una biblioteca imaginària -recorda fent al·lusió al títol del seu blog-. Tant puc fer una cosa sobre patrons de models de gimnàstica com una altra cosa… Però m’agrada molt inspirar-me en la quotidianitat”.
Sampietro, un dels artistes de la Fira Arts Libris de Barcelona, ja està preparant una exposició individual que serà el 2023 a la sala La Cúpula d’Amics de les Arts. Ha escollit poetes de Terrassa, com Jordi Badiella i Antonio Pérez Roldán.