La inquietud cultural sempre està latent a Terrassa. Acaba de sorgir una iniciativa en aquest àmbit que cal realçar perquè representa descobrir o redescobrir el patrimoni artístic de casa nostra. Es tracta de l’obertura d’una exposició a la galeria i comerç Artesans del Marc, amb més d’un centenar d’obres d’artistes terrassencs del segle XX, que durant un temps eren molt reclamats i les seves pintures formaven part de les exposicions en galeries de Terrassa i de fora.
La mostra, que gairebé podria ser una primera col·lectiva antològica, reuneix firmes destacades com Joaquim Vancells, Pere Viver, Tomàs Viver, Rafael Benet, Alexandre de Riquer, Soler Diffent, Mateu Avellaneda, Josep Rigol, Francesc Abelló, César Cabanes, Antoni Badrinas, Francesc Pi de la Serra, Ramon Cortés, Pere Tort, Ramón Camí, Josep Camí, Josep Roca Sastre, Isidre Òdena, Joan Mitjans, Martínez Lozano, Sebastià Freixas, Jacint Morera, Josep Badia, Eduard Rosell, Roc Alabern, Pep Agut, Gabriel Verderí, Antoni Miralda, Jordi Fulla, Floreal Soriguera… i molts més. I en el seu conjunt es poden veure també tècniques i temàtiques diverses: olis sobre tela, tècniques mixtes, dibuix sobre paper, escultura, per expressar paisatges, marines, figura i abstracció.
La iniciativa ha sorgit d’un grup de col·leccionistes i amants de l’art, entre els quals hi ha Antoni Fernández Cruells, titular d’Artesans del Marc. Tots ells han cedit obra per una exposició que té un caràcter estable i dinàmic i que s’anirà renovant i incorporant peces noves. La mostra afegeix un plus i és que es vol promocionar l’art local i facilitar la seva adquisició. És per això que les obres estan a la venda a uns preus més assequibles que en el circuit del mercat normal. “No volem que el preu sigui una limitació per obtenir una obra”. En aquest sentit, el galerista afegeix que “l’art, com altres coses, perd valor al cap dels anys. Es devalua, però això hem pensat que s’ha de facilitar la compra”.
Visites escolars
El propietari d’Artesans del Marc, considera que és una oportunitat única per apropar-se a l’art local del segle XX. “És un fet gairebé històric que es pugui admirar aquesta col·lectiva, perquè permet veure l’obra de gran qualitat d’artistes de molt prestigi i a la vegada seguir l’evolució del llegat artístic del segle passat a la nostra ciutat”. Un “tresor” que surt a la llum i que també voldrien ensenyar a les escoles i a entitats per fer-ne pedagogia a través de visites.
El galerista explica que reunir aquest fons no ha estat gens fàcil. “Fa molts anys, gairebé 40, que em dedico al món de l’emmarcació i això ha fet que tingués relació amb molts artistes i amb els compradors i col·leccionistes. Però ha estat necessari un temps llarg, fer la tria, buscar la documentació i escriure la fitxa de cada obra. Hem arribat a unes 120 obres, de les que unes 60 estan exposades i les altres en carpetes”.
Fernández diu que, malgrat conèixer molta obra local, ha constatat que no havia perdut la seva capacitat de sorpresa. “Hi ha obres primerenques que han guanyat amb el temps i que ara tenen un encant especial”. I en cita algunes pintures dels anys 30 de Martínez Lozano, Mitjans i Òdena. “El mateix Mitjans feia ja una pintura amb una agilitat i una frescor del moviment impressionant. I què dir de Martínez Lozano, associat a les marines i a les aquarel·les… Doncs, té un bodegó primerenc que és una meravella”.