Diners

Una egarenca, la segona líder jove amb més projecció a Suècia

L’associació de professionals sueca Ledarna escull l’egarenca Núria Criado, directiva de vendes de Hitachi Energy, entre les executives menors de 35 anys amb més potencial

L’enginyera terrassenca Núria Criado

Va formar part de la primera promoció d’Enginyeria Aeronàutica de la UPC a Terrassa i ara fa vuit anys que viu i treballa a Suècia. És la gerent de vendes al nord d’Europa de la unitat HVDC (corrent continu d’alta tensió) de Hitachi Energy, multinacional dedicada a la provisió de tecnologia per a la transició energètica, i acaba d’obtenir la segona posició del rànquing de les líders femenines del futur que elabora l’associació de professionals Ledarna, una llista a la qual només poden optar dones de fins a 35 anys. Es diu Núria Criado i és terrassenca.

“Per mi és un orgull formar part d’aquesta llista. Pots treballar molt intensament, però és molt complicat obtenir aquesta mena de reconeixements i més, quan són a nivell de tot un país. És un honor que m’hagin escollit en aquest rànquing i més, sent estrangera”, explica Criado.

La terrassenca ocupa enguany la segona posició, però no és el primer cop que entra en aquesta classificació. El 2020, el jurat de l’associació que s’encarrega d’avaluar les candidatures, la va situar entre les posicions 31 i la 50 (en aquesta franja no es detalla l’ordre) i el 2021 va escalar fins al 24è lloc.

La classificació “Framtidens kvinnliga ledare” (les dones líders del futur) l’elabora Ledarna, una associació sueca de professionals que compta amb més de 95.000 membres (executius de diversos sectors i nivells) i es dedica a oferir consell, acompanyament i formació a directius i empreses. Des del 2007 publica aquesta llista amb l’objectiu de capgirar la noció de lideratge com a àmbit masculí, alhora que destacar el talent i el lideratge femení.

Segons explica Criado, tothom hi pot presentar candidatures, no cal ser membre de l’organització. Enguany se’n van rebre unes 1.200. El jurat, format per una desena d’executius de multinacionals amb seu a Suècia, en va fer una primera selecció d’un centenar i després cada candidata va passar una entrevista individual, els resultats de la qual han servit per acabar configurant la llista final, de 75 directives joves.

“Et demanen per quanta gent et reporta, el pressupost que mous, si desenvolupes un lideratge inclusiu, respectuós i transparent, com promous el creixement i potencial de les persones del teu equip, els reptes als quals t’has hagut d’enfrontar, quina visió tens d’una societat sostenible i què fas des de la teva posició en aquest sentit, si has hagut de reptar l’organització amb nous pensaments i iniciatives… A més, et demanen dues referències: una d’una persona que et reporta a tu i una altra, d’una persona a qui tu reportes”, comenta Criado.

“Suècia és un país força avançat en igualtat, però no per això deixen de dur a terme iniciatives per seguir avançant en aquest sentit. Estic molt contenta de formar part d’aquest projecte que vol donar exemple i inspirar noves generacions”, diu.

To Top