Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4
La inflació, que encara es manté alta a tots els continents, i que afecta els preus de l’energia i de molts productes bàsics i també de primera necessitat, és el principal objectiu a hores d’ara dels bancs centrals, que estan intentant portar-la per sota del 2% anual.
Així, mentre que als Estats Units la inflació és el resultat d’un reescalfament de l’economia i d’un excés de demanda, a Europa la inflació ve provocada per una falta d’oferta, especialment en combustibles i en aliments bàsics.
Tal com estem veient, els bancs centrals estan aplicant una única resposta per atacar la inflació, que és una pujada de tipus d’interès, per tal de frenar el consum i disminuir l’activitat econòmica i, en conseqüència, disminuir la demanda.
No actuen sobre l’oferta, apujant impostos, controlant la producció, com altres vegades, sinó sobre el consum i, de rebot, sobre la demanda. Per tant, estem guanyant temps per aconseguir que l’energia verda entri en producció i per obtenir nous proveïdors alternatius.
De fet, el que sí que ja és un fet que es veu a l’horitzó és una nova recessió econòmica, que esperem que sigui poc duradora i abans de dos anys l’hàgim superada. Crec que dependrà en gran manera de la durada de la guerra ucraïnesa, que és la responsable de l’acceleració de la pujada inflacionària.
Per tant, els bancs centrals incideixen en la caiguda del PIB (producte interior brut) mundial, probablement esperant que afecti el creixement de la Xina i que aquesta pressioni Rússia per frenar la guerra d’una vegada.
Si no és així, el tema ens pot abocar a un increment bèl·lic que impliqui tot Europa i l’OTAN.