Diners

El Pacte per a la Moda Circular, a la recerca de noves adhesions a Terrassa

El Gremi Tèxtil ha organitzat una sessió per donar a conèixer la iniciativa a les empreses associades

La presentació del Pacte aquest dimarts a la seu de la Cecot / nebridi aróztegui

A Catalunya, cada persona consumeix entre 21,5 i 26 quilos de productes tèxtils l’any i només el 12% dels residus tèxtils es recullen selectivament. Per revertir la situació, la Generalitat de Catalunya impulsa el Pacte per a la Moda Circular amb l’objectiu de promoure un acord voluntari que afavoreixi una transformació sostenible del sector tèxtil.

El passat gener, els 31 agents impulsors de la cadena de valor del tèxtil (entre ells, la Cecot, l’AEI Tèxtils, l’Intexter i Leitat) que han estat treballant al costat de la Generalitat, van aprovar els continguts i les bases del Pacte, que es presentarà públicament el 31 de maig i començarà la seva implementació i pla d’acció a través de cinc grups de treball inicials.

La iniciativa és oberta i busca captar com més socis, millor. Per això, aquest dimarts s’ha presentat a les empreses associades al Gremi Tèxtil de Terrassa.

Mireia Cañellas, responsable de desenvolupament sostenible de la Generalitat, ha reconegut que cada cop hi ha més iniciatives per avançar cap a l’economia circular en el tèxtil, però que “sovint són aïllades i no es treballa en conjunt”. Cañellas ha destacat que hi ha una tendència reguladora a nivell europeu, estatal i català que impulsa la transformació sostenible del sector tèxtil cap a l’economia circular. Ha alertat, però, que els objectius que marquen a curt, mitjà i llarg termini “no s’aconseguiran sense un canvi significatiu per part de tots els actors”.

El Pla per a la Moda Circular de Catalunya vol posar-hi remei. “A Catalunya tenim una indústria tèxtil forta. Ara que ve aquest corrent, pot ser una oportunitat pel sector”, ha assegurat Cañellas.

Els objectius generals del Pacte per al 2024 inclouen reduir entre un 5% i un 10% la generació de residus tèxtils, assolir entre un 25% i un 30% de recollida selectiva i incrementar el percentatge de valorització material del residu tèxtil recollit selectivament (fins a un 55%-60% de preparació del residu tèxtil per a la reutilització i un 40%-50% de reciclatge del residu tèxtil). Aquest 2022 dos dels àmbits en què es vol treballar més activament és la durabilitat dels tèxtils i les ecoetiquetes.

Jordi Costa, assessor de medi ambient i economia circular de la Cecot i secretari tècnic del Pacte, ha fet molt èmfasi en el fet que la iniciativa compta amb actors de les diferents baules de la cadena del tèxtil i en el valor de treballar braç a braç amb diferents agents. Costa ha assegurat que “el Pacte té clar que per si mateix no pot canviar el paradigma, però pot fer proves que demostrin beneficis de certs canvis”. Així, el pla d’acció inclou, entre altres, una prova pilot d’augment de la recollida tèxtil, la implantació d’espais raconers (córners) de roba de segona mà en botigues de productors de roba de primera mà o una proposta catalana d’un sistema col·lectiu de responsabilitat ampliada del productor (SCRAP).

“Som conscients que adherir-se al pacte no és fàcil, però estem segurs que anticipar-nos a la normativa genera un valor competitiu molt beneficiós”, ha conclòs, per la seva banda, Cañellas.

El Pacte per a la Moda Circular, a la recerca de noves adhesions a Terrassa
To Top