Més activitats, més entitats, més espais i molt més espais i molt més públic. La XIX Fira Modernista de Terrassa tanca edició amb el convenciment que aquesta ha estat extraordinària, no només pel volum d’activitats i la diversificació dels espais. Especialment per la resposta popular, que a falta de les estimacions oficials, superen de llarg les afluències prepandèmiques.
“Els visitants i en especial els terrassencs s’han bolcat amb la fira -comenta Pep Forn, regidor de Turisme. Al carrer hem recuperat l’ambient de les millors edicions i hem aconseguit l’objectiu d’ordenar els espais i evitar les aglomeracions”.
Amb la recuperació de la plena presencialitat, els escenaris i eixos més consolidats com la Rambla, el parc de Sant Jordi, el raval de Montserrat, la Plaça Vella i el carrer del Peix van registrar especialment dissabte al matí altíssims nivells d’afluència, amb alguna punta de saturació. En general, però, es va poder circular còmodament.
Tot i haver-hi més gent que en altres edicions, “l’esponjament de la fira cap a altres espais com l’Escola Industrial, la plaça Didó i la plaça del Progrés, ha evitat els embussos d’altres anys. Moltes persones venen a la fira a gaudir de l’ambient i a passejar. No podia ser que s’emportessin una sensació d’aglomeracions”, comenta Forn.
Una de les novetats d’enguany ha estat l’ampliació dels horaris. El concert de dissabte a la Plaça Vella, que va acabar superada la mitjanit, i els coplets del Teatre Principal van estirar la festa. Els carrers eren plens de gent i els restauradors han confirmat que, a diferència d’altres fires, aquesta ha estat una edició de sopars i de cuines obertes fins a última hora.
Dissabte i també diumenge. Amb la cercavila del Circ a l’Estil 1900 de Tub d’Assaig i el tancament de la fira a la Plaça Vella, la ciutadania va allargar el final de festa fins a la nit.
Alguns exemples proven l’extraordinari nivell de participació de la XIX Fira Modernista. A la Rambla, un fruiter de Xerta va haver de viatjar diumenge a València per reposar existències de taronges, després d’un dissabte amb rècord de venda de sucs naturals. A molts restaurants, diumenge faltaven plats a les cartes després d’un divendres i dissabte de terrasses obertes fins ben entrada la nit.
La Fira Modernista és l’activitat periòdica que millor imatge projecta de la ciutat. “S’ha incrementat la presència de persones gaudint de la fira al carrer i també la projecció en xarxes”, comenta Pep Forn, que espera tenir demà les dades tancades del tràfic a Facebook, Twitter i Instagram.
Terrassa s’ha venut en un cap de setmana plenament primaverenc i ho ha fet davant de turistes de municipis veïns, però també de ciutats amb patrimoni modernista com Canet, Reus, Alcoi o Amposta, i de visitants estrangers. Han passejat també per la fira una llarga llista de polítics: la presidenta del Parlament, Laura Borràs, la delegada del Govern a Madrid, Ester Capella, el regidor de Projecció de Ciutat i Turisme de Sabadell, Lluís Matas, i diferents diputats i diputades.
Pep Forn explica que l’organització de la fira ja ha pres nota dels aspectes a millorar en la pròxima edició, que continuarà cercant alternatives per esponjar encara més la programació d’activitats, aconseguint passejades fluides. Aquest any, el desplaçament de la sortida del trenet d’època des del parc dels Catalans, i no de laPlaça Vella com ho feia abans, amb un nou recorregut per evitar saturacions al centre històric, és un exemple de com alguns ajustos poden fer una festa més còmoda.
Els recursos econòmics també han de contribuir a una millor programació. La fira, amb prop de 128 mil euros de pressupost, encara és lluny de l’assignació prèvia a la crisi de 2009. “Estem fent una molt bona fira amb recursos ajustats –diu Forn. Fer-la encara més lluïda és el repte de cara a 2023”.