Terrassa

Visitar el patrimoni amb guia

Les rutes ens permeten conèixer millor el llegat històric, arquitectònic i artístic

El Palau d'Indústries, únic edifici projectat per Muncunill per ús educatiu

La Fira Modernista es bolca un any més en oferir un munt de visites guiades al patrimoni de la ciutat d’aquesta etapa històrica, on la burgesia industrial i empresarial va tenir a Lluís Muncunill com arquitecte de capçalera a l’hora de projectar els vapors, fàbriques, naus i les residències.

Cal destacar que en les propostes d’aquest any hi ha una de cabdal que és la visita al Palau d’Indústries-Escola Industrial, la seu històrica del campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) i per extensió de tot el campus universitari de la ciutat.

Posem l’accent en aquest edifici universitari perquè és el punt d’interès de la fira d’aquest any i perquè té el valor afegit que és l’únic d’ús educatiu que va projectar l’insigne arquitecte procedent de Sant Vicenç de Fals (Manresa), que va obtenir la plaça d’arquitecte municipal a Terrassa i que hi va arrelar fins al seu traspàs.

La primera pedra del Palau d’Indústries es va posar el 9 de maig de 1902 i es va inaugurar el 3 de juliol de 1904. La construcció segueix models de l’arquitectura eclèctica alemanya, on Muncunill va introduir, per modernitzar aquesta imatge, el maó vist i les aplicacions ceràmiques de color que contrasten amb els murs de paredat comú i la pedra dels accessos. El maó és utilitzat com a element decoratiu principal.

La façana principal, a l’oest, té un cost central destacat coronat per un capcer esgraonat i dos de laterals als extrems amb el mateix coronament però de menor alçada. Les obertures són totes en arc de mig punt. En l’àmbit decoratiu destaca l’ampli vestíbul amb pintures murals amb temàtica de comerç i indústria tèxtil del pintor Pere Viver i els vitralls amb al·legoria de la indústria de l’escala d’accés al primer pis.

A la fira d’enguany, l’escola Creixen, del carrer de Sant Pere, obre el seu vestíbul reformat d’estil modernista, on es poden admirar els vitralls i l’escala, així com el paviment hidràulic de Gaudí i l’arrambador ceràmic de Muncunill.

Afegim altres rutes que es poden fer: 
Els sentits del modernisme a la Masia Freixa Dia 7/5: 16 hores. També hi ha una visita de nit el dia 7 a les 21.30 h.
Ajuntament: Dies 7 i 8/5: 11 hores, 11.30 h, 12 h, 12.30h i 13 h
Casa Josep Ma. Coll i Bacardí: Dia 7/5: 11 h ores, 11.30 h, 12 h, 12.30 h i 13 h/ Dia 8/5: 16.30 h, 17.15 h i 18 h
Descobrint Lluís Muncunill: Punt de sortida: MNACTEC. Dia 7/5: 12.30 hores i 18.30 h. Dia 8/5: 12.30 h, 16. 30 h i 18.30 h

Ruta arquitectònica Lluís Muncunill: Punt de sortida: Plaça Lluís Muncunill: Dia 7/5: 11 hores

Visitar el patrimoni amb guia
To Top