“Sempre mantenim l’essència del circ tradicional, del circ antic i modernitzem una mica els vestits, però no són com els d’ara i tenen aquell toc que et fa viatjar”. Ho explica la neta de Carles Raluy, la Kimberley Giribaldi Raluy, que forma part de la quarta generació de la família que es dedica a aquest art.
El seu besavi, que era de Sant Adrià del Besós, tenia passió pel circ i es va comprar una cabra i feia actuacions pel carrer. Juntament amb la seva dona, de nom Marina, que era d’Igualada i van formar una “troupe” que es va fer conèixer per tot el món, en pistes “molt prestigioses”, diu. Amb els anys, el seu avi va tenir la idea de crear el seu propi circ, conservant la tradició de l’espectacle com es feia llavors.
Actualment, un “gran equip”, format per William Giribaldi, com a director creatiu, i la filla del Carles, la Rosa Raluy, una artista reconeguda que, a més, és la que dissenya i confecciona els vestits de les actuacions, regenten el Circ Històric Raluy. La Kimberley i la Jillian són les seves dues filles, dues acròbates d’alt nivell que es van iniciar de ben petites en el món del circ i, per aquest motiu, el dominen completament. “El meu pare té una gran imaginació i la meva mare ho ha après tot a casa i té unes mans d’or i tot ho fa ella, fins i tot les pintures exteriors dels carruatges i els quadres interiors”.
Aquest circ, que ells mateixos qualifiquen de “a l’antiga”, es va començar a gestar a París, mentre treballaven allà, l’any 1972 i es va concebre com un espectacle amb una sèrie de números inspirats “en els grans circs del passat”. Quan van tornar, van acabar de configurar el circ, cap als anys vuitanta.
El Circ Històric Raluy, no obstant això, i com és lògic, ha evolucionat des dels seus inicis i, si bé conserva coses del passat, no para de treballar per innovar i presentar un espectacle que s’adapta als nous temps, un espectacle “avantguardista i actualitzat”, que s’adapta als nostres temps.
Per exemple, pel que fa a la vestimenta, “conservem la cotilla, com el que es portava abans”, afegint les novetats pertinents en el tall i el disseny, explica la Kimberley. L’espectacle es va renovant, encara que assegura “el que volem transmetre a les noves generacions és aquell circ que es feia llavors i la tradició”. Musicalment, també es mantenen detalls com el piano o referències a l’òpera.
Espectacle canviant
Cal tenir molt en compte que l’espectacle es va variant cada temporada i la neta del fundador comenta que “debutem amb un de nou i ja comencem a assajar el proper perquè no es pot fer en dos dies i s’ha de preparar” adequadament i amb temps. L’espectacle “és per a tots els públics” i tothom el gaudeix.
L’expedició del Circ Històric Raluy la componen una caravana de vehicles de tota mena que es desplacen per tot el territori català per tal d’oferir els seus espectacles. “Tenim més de cinquanta vehicles antics”, explica Kimberley, però n’hi ha dos que destaquen: el cotxe postal de Barcelona de l’any 1905, que ara s’utilitza com a taquilla, i la cafeteria, de l’any 1925. “Aquests són els dos més antics en gira”, apunta.
Una altra curiositat és que s’ofereix la possibilitat de passar uns dies a un hotel “a l’antiga” que han instal·lat a una de les caravanes, per entre quatre i sis persones. “D’aquesta manera poden viure una experiència en el circ”, afirma Kimberley.