La lluita ha acabat. Per fi, i amb èxit. Una família terrassenca, els Montiel Aguilar, ha aconseguit que el govern espanyol autoritzi la inversió dels cognoms del seu net, orfe perquè el seu pare va matar la seva mare. Els avis materns feia més de sis anys que reclamaven que el cognom de la mare assassinada figurés en primer lloc: Montiel primer; Ruiz, després. Ja està.
Diari de Terrassa va explicar la lluita legal dels Montiel Aguilar, del Francisco i de la Francisca, el 12 de febrer passat. Arran de la publicació, diversos mitjans nacionals es van fer ressò de la història i el procés de Registre Civil va semblar accelerar-se. Era qüestió de setmanes que el Consell de Ministres aprovés la resolució.
“El Consell de Ministres, en la seva reunió del dia 29 de març de 2022, ha tingut a bé aprovar per Reial Decret l’expedient i autoritzar el menor…”, es llegeix en l’ofici remès al Registre Civil de Terrassa. S’autoritza el menor “a canviar els seus cognoms per Montiel Ruiz”. El Consell d’Estat havia emès un dictamen favorable a la proposta. Vist l’expedient i vist allò disposat en la Llei de 8 de juny de 1957 sobre el Registre Civil, s’aprovava la sol·licitud.
Francisco Montiel i Francisca Aguilar, veïns de les Arenes, són els representants legals del seu net, un menor de 13 anys. Tenen només un net. Tenien només una filla, que va morir a mans del seu marit el 21 de gener del 2015. L’assassí es va suïcidar després de matar la dona en presència del nen, que tenia sis anys. Els avis materns, el Francisco i la Francisca, es van trobar el petit tancat en una habitació aquella matinada.
Els avis es van traslladar a viure amb el nen a l’habitatge del menor, on havia passat tot. Aquell mateix any, el 24 de novembre del 2015, van posar en marxa l’expedient de canvi de cognoms amb una compareixença al Registre Civil de Terrassa. Ja fa, doncs, més de sis anys, gairebé set. El fiscal s’havia oposat a la demanda perquè, segons deia, no corresponia als promotors de l’acció legal el canvi d’ordre dels cognoms. La petició va ser denegada i va començar l’embull administratiu, les sol·licituds a síndics de greuges, al Defensor del Poble, al Ministeri de Justícia.
Disposicions
El nen ja és conegut amb els cognoms invertits. A l’escola, per exemple. Però la documentació oficial no ho reflectia així. El Francisco, de 76 anys, i la seva dona, la Francisca, de 69, amb ajuda lletrada, van presentar al·legacions apel·lant a disposicions legislatives, com una aprovada l’any 2004, que presentava el fet de ser víctima de violència de gènere com a circumstància excepcional en la modificació dels cognoms. Una psiquiatra infantil va dictaminar que el menor podia veure afectat el desenvolupament de la seva identitat si s’identificava amb el pare, al qual rebutjava. Necessitava identificar-se “amb la part sana dels seus pares biològics”.
La decisió governamental caducarà en 180 dies. Aquest temps tenen els avis per inscriure, ja, ara sí, el seu net amb el cognom Montiel. El cognom de la seva mare assassinada.