Terrassa

Les dones volen l’alcaldia

Les eleccions municipals del 2023 seran les primeres de la història de la ciutat en què la majoria de les candidatures les encapçalen dones, cinc de moment. Les polítiques fan un pas endavant i aporten renovació i experiència

Terrassa viurà la primavera del 2023 unes eleccions sense precedents, no només per la incògnita de saber si es confirma o no el nou escenari polític, que el 2019 va acabar amb 40 anys de govern socialista a la ciutat, sinó perquè serà la primera vegada a la ciutat en què la majoria de persones candidates a l’alcaldia seran dones.

Un any abans de les municipals, la presència femenina al capdavant de les candidatures ja és un fet. En aquest moment, la proporció és d’un a cinc: Jordi Ballart, de Tot per Terrassa, és l’únic home que ha manifestat la seva voluntat d’encapçalar candidatura, enfront de cinc polítiques que o ja són candidates o ho seran aviat.

La primera a confirmar la seva aspiració a l’alcaldia de Terrassa és la regidora d’ERC-MES Ona Martínez, que ha guanyat les primàries superant al també regidor republicà Carles Caballero.
La socialista Eva  Candela també ha manifestat la seva voluntat de liderar la llista del PSC i ja és la protagonista de bona part de l’agenda política del partit.

Els sobiranistes renovaran cartell electoral i aposten per una dona. A Junts per Terrassa, dues candidates rivalitzen per la primera posició de la llista: la portaveu municipal Meritxell Lluís i l’expresidenta del PDeCAT Montse Caupena.

A Ciutadans també renoven cartell. Al partit no hi ha dubtes que la regidora Isabel Martínez donarà el relleu a Javier González com a candidata a les municipals. La mateixa situació es dona al PP, on la presidenta del partit, Marta Giménez, serà designada candidata la pròxima tardor.

El cartell electoral de les municipals del 2023 serà femení. Fa anys que les llistes tendeixen a la paritat, però fins ara la presència de dones al capdavant era anecdòtica. Encara no han trascendit totes les candidatures, però tot apunta que el nombre de dones aspirants a l’alcaldia augmentarà.

Les candidates ja confirmades aporten renovació -totes s’estrenen com a cap de llista- i alhora experiència política, dins o fora de l’Ajuntament. La seva presència a la campanya i als debats electorals trencarà amb dècades de monopoli masculí.

Eva Candela

Regidora i diputada al Parlament

El Partit dels Socialistes fa mesos que prepara la candidatura municipal amb el convenciment que Eva Candela és la millor opció per millorar resultats i tornar a optar a governar la ciutat, en solitari o en coalició. Candela és diputada al Parlament de Catalunya i integra el consell tècnic com a secretària tècnica d’infraestructures, territori i habitatge. Candela té una dilatada experiència en el sector públic en gestió d’habitatge municipal. A banda de regidora de Terrassa, la diputada ha estat primera secretària de la Federació del Vallès Oest del PSC. Va ser escollida el març del 2020 amb el 92,4% dels vots.

Ona Martínez

La líder emergent

Ona Martínez és una de les figures emergents d’ERC i està destinada a succeir el líder republicà amb més prestigi a l’escena política local, Isaac Albert. El mes de febrer va guanyar les primàries a ERC enfront del també regidor Carles Caballero i des de llavors és la portaveu municipal i la cara visible dels republicans a la ciutat. Martínez acumula experiència com a militant i com a gestora pública. És la regidora d’Infància i Adolescència, Joventut, Adultesa i famílies, Qualitat Democràtica, Transparència i Qualitat, Tecnologia, Plans i Projectes, Ciutadania i Convivència, Memòria Històrica i Drets Humans.

Isabel Martínez (Cs)

La lletrada amb perfil polític

Ciutadans encara no ha triat el seu cap de llista a Terrassa, però tothom té clar que Isabel Martínez serà la persona que encapçalarà la candidatura taronja. Fa unes setmanes, Cs va perfilar l’agenda de les municipals i va nomenar Isabel Martínez, la lletrada amb perfil políticMartínez coordinadora de campanya, un càrrec associat a la candidatura a l’alcaldia. De fet, la regidora de Ciutadans ja és la cara visible de Ciutadans a Terrassa. Lletrada de professió, és membre del consell general de Cs a Madrid i fa anys que assessora el grup parlamentari català. A les darreres eleccions catalanes, va formar equip amb Carles Carrizosa com a número 10 de la llista de Cs.

Meritxell Lluís o Montse Caupena (JxT)

Pendents de les primàries

La militància de Junts per Terrassa triarà el maig qui serà la candidata de la formació a l’alcaldia de Terrassa. Per primera vegada una dona liderarà la llista dels sobiranistes a la ciutat, on la regidora Meritxell Lluís competirà en unes primàries amb Montse Caupena, membre de l’executiva. La formació va a les eleccions municipals a recuperar la presència política al ple, després de dues convocatòries en retrocés electoral. Guanyi qui guanyi les primàries, els independentistes posaran al capdavant de la seva candidatura una líder de pes. Lluís acumula anys d’experiència municipal, al govern durant el mandat anterior i aquest com a portaveu municipal a l’oposició. Caupena haMeritxell Lluís o Montse Caupena estat candidata a les llistes de Josep Rull i de Miquel Sàmper i forma part de l’executiva de JxT.

Marta Giménez (PP)

Estrena equip i llista

Amb 29 anys, Marta Giménez és la candidata més jove entre les dones confirmades com a cap de llista a Terrassa. La dirigent popular pren el relleu al capdavant de la candidatura del PP amb el repte de mobilitzar el vot conservador a Terrassa i tornar a l’Ajuntament. Giménez és advocada i exerceix com a gestora al sector bancari. Presidenta local del PP i membre del comitè executiu del partit a Catalunya des del 2015, treballa de valent per fer una bona campanya i millorar resultats. Ha renovat el seu equip amb noves incorporacions i compta amb el suport de l’exregidor Àlex Ulloa, amb qui va formar tàndem el 2019.

Consell d’alcaldies del Vallès Occidental

Alcaldesses vallesanes

La presència de dones a les alcaldies vallesanes ha augmentat els darrers anys, tot i que encara és lluny de la paritat. Als 23 municipis de la comarca, 9 primeres autoritats les ocupen elles i 14 ells. Aquestes són les alcaldesses dels municipis del Vallès Occidental:

Eva Menor

PSC
Badia del Vallès

Laura Campos

ICV-EUiA-E
Montcada i Reixac

Marta Roqué

GIR
Rellinars

Ana Maria Martínez

PSC
Rubí

Marta Farrés

PSC
Sabadell

Mireia Ingla

ERC
Sant Cugat del Vallès

Elisabet Oliveras

ERC
Sant Quirze del Vallès

Isabel García

ICV-EUiA
Santa Perpètua de Mogoda

Cesca Berenguer

TVxV-Junts
Viladecavalls

Les dones volen l’alcaldia
To Top