“Estem en forma. Els assajos previs al doble concert d’aquest cap de setmana han funcionat molt bé”. Són paraules de Rosa Maria Ribera, directora del Cor Montserrat, que avui dissabte i demà diumenge presenta el 56è concert de la Mare de Déu de Montserrat a l’Auditori Municipal de Terrassa. La formació terrassenca ha escollit per la celebració obres de dos grans mestres del barroc: el “Magnificat” de Johann Sebastian Bach, i la “Passió segons Sant Joan”, de Heinrich Schütz.
Ribera diu que tenen moltes ganes de pujar a l’escenari i retrobar-se amb el públic en directe. “Estem molt contents de fer altra vegada dues sessions i esperem omplir com els últims anys”. Destaca que és un repertori amb dues obres que permeten entendre millor la continuïtat de l’obra litúrgica alemanya. La directora explica que van buscar antecessors de Bach i que es va triar a Schütz perquè aquest 2022 es compleixen 350 anys del seu traspàs i era una manera també de fer-li homenatge.
La directora significa la figura de qui fou mestre de capella de Dresden. “En l’obra sacra de Schütz ja s’observen recursos musicals del Renaixement que Bach aplicaria després i que tenen vincles amb l’estructura de la composició i de la veu. Per tant, és interessant sentir l’obra dels dos compositors alemanys; la de Schütz (1585-1672) a la primera part i el “Magnificat” de Bach (1685-1750) a la segona per apreciar els contrastos”.
La “Passió segons sant Joan” aporta un element nou a escena perquè serà teatralitzada a càrrec d’actors-rapsodes que actuaran sota la direcció escènica de Rosa Aguado. Els actors que fan la interpretació són Pau Gómez, en la veu de Jesús, Mercè Genescà, (evangelista) i Kandy Guerrero (Pilat).
A continuació vindrà el “Magnificat”, de Bach, una obra que el cor va interpretar fa 20 anys i que ara tenia molta il·lusió de recuperar. Ribera també ha innovat. “El cor canta a cinc veus i està acompanyat d’un conjunt instrumental de deu dones músiques”. Les cinc veus estaran a càrrec de Teresa Campos i Clara Jorba, sopranos; Joana Prats, contralt, Vicenç Fàbregas, tenor. i Albert Crespi, baix. L’organista és Robert Tévar.
Trajectòria
El Cor Montserrat reunirà sobre l’escenari de l’Auditori a uns 45 cantaires, tots ells de Terrassa i amb una representació de gènere equilibrada perquè gairebé hi ha la meitat de dones i d’homes. L’agrupació coral compta amb un llarg recorregut. Es va fundar l’any 1966 dins dels ambients universitaris de la ciutat i el 1972 es va integrar a Amics de les Arts i Joventuts Musicals de Terrassa i forma part de la Federació Catalana d’Entitats Corals.
Al llarg del temps ha dut a terme més de 500 actuacions, principalment a Catalunya, tot i que ha realitzat sortides esporàdiques a Galícia, Madrid, País Valencià, Illes Balears, França i Suïssa. El seu repertori és molt variat i va des de la cançó tradicional i popular fins a grans oratoris de Bach i Haendel, passant per altres obres de Brahms, Bruckner, Theodorakis i Vivaldi. La formació va ser dirigida des de la seva fundació per Joan Casals i des de 2006 per Rosa Maria Ribera, que ho és en l’actualitat.