Alumnes UPC aeroespacial prototip avió espacial projecte ALDORA Alberto Tallón (1)
Terrassa

Un avió de Terrassa per explorar la lluna més gran de Saturn

Terrassa esdevé capital europea de la divulgació aeroespacial

Dos membres de l'equip amb el dron / ALBERTO TALLÓN

Són, gairebé tots, alumnes d’Enginyeria Espacial. Són la UPC Space Program, un grup multidisciplinari d’estudiants “que aplica la teoria de classe al món real i intenta desenvolupar projectes des de zero”, segons la seva pròpia definició. I un dels seus projectes estrella l’han presentat aquest dimecres en el marc del quart Simposi d’Activitats Educatives (SSEA 2022) que organitza, com cada any, l’Agència Espacial Europea (ESA). El projecte es diu Aldora. Segons la UPC, es tracta “d’una innovadora proposta per sobrevolar la lluna Titan amb un avió autònom”, amb un aparell ara en procés d’assemblatge.

Per què van escollir Titan? Fa anys, es va estendre un interès general per aquesta lluna, la més gran de Saturn, perquè té aigua, perquè podria tenir vida. I l’equip d’universitaris es va plantejar el repte de contribuir a la recerca de Titan. Com? Dissenyant i construint un dron tipus avió autònom (UAV) amb el qual, primer, efectuar proves en la Terra anàlogues a les operacions que es poguessin fer en aquella lluna, la temperatura en superfície de la qual és de -180 graus Celsius.

Alumnes UPC aeroespacial prototip avió espacial projecte ALDORA Alberto Tallón (3)

El grup d’estudiants vol contribuir a l’exploració de la lluna Titan / ALBERTO TALLÓN

L’objectiu final és ajudar a l’exploració de Titan amb un avió autònom que desplegui sondes científiques en llocs de difícil accés “i fins i tot en els llacs d’hidrocarburs” existents en la superfície. L’avió té tres metres d’envergadura. L’equip, format per 27 estudiants, és conscient del caràcter ambiciós de la missió i que es tracta d’una iniciativa de llarg recorregut. Han aconseguit patrocinadors però necessiten més i calculen que el procés es troba al 60% del seu desenvolupament.

Experiments

La UPC Space Program l’integren 82 persones. A banda del projecte Aldora, els seus membres estan repartits en quatre missions més: Horus (amb l’objectiu d’establir comunicació per làser entre dos CubeSats), Zephyros (dedicada al desenvolupament de High Altitude Balloons per efectuar experiments científics en l’estratosfera), Grass (desenvolupament de vehicles “rovers” per a exploració científica i planetària) i Ares (desenvolupament de coets).

El SSEA22 se celebra aquesta setmana, fins aquest divendres, a Terrassa i Barcelona, que s’han convertit en capitals europees de l’espai amb aquest esdeveniment de la mà de la participació de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC). L’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (Eseiaat) hi ha jugat un paper rellevant. El General Chairman del simposi n’és el divulgador, professor i investigador de l’escola Miquel Sureda i a Terrassa es van organitzar un seguit d’activitats amb centenars de participants que aquest dimecres a la tarda han continuat al campus terrassenc el programa iniciat al matí a Barcelona.

Sureda va destacar que la confiança dipositada per l’ESA en l’Eseiaat “posiciona internacionalment la UPC i el país en l’ambit de l’espai”. La universitat és encara molt jove en aquesta àrea de coneixement, doncs no fa ni deu anys que imparteix titulacions d’enginyeria aeroespacial, “però l’ESA ha vist l’impuls i l’aposta politècnica catalana pel desenvolupament d’un ecosistema aeroespacial”.

Un avió de Terrassa per explorar la lluna més gran de Saturn
To Top