Terrassa

El ple sobre l’Estat de la Ciutat no repetirà el consens del 2021

La possibilitat d’un debat intens, però amb acords sobre els grans temes de ciutat, va saltar ahir pels aires

La distribució dels temps al ple sobre l’Estat de la Ciutat porta a una sessió que s’acostarà a les 6 hores de durada. Començarà divendres a les 9.30 hores i es podrà seguir per YouTube / N. A.

No serà posible. La junta de portaveus extraordinària prèvia al ple sobre l’Estat de la Ciutat de divendres va acabar ahir amb una idea clara. El consens que va acompanyar la proposta de resolució conjunta aprovada el 2021 no es repetirà demà. El Partit dels Socialistes de Catalunya (PSC) i Ciutadans (CS) no donaran suport al document del govern.

L’oposició va retreure al govern que els fes arribar el document per negociar “48 hores abans del ple, sense temps material per a transaccionar”, van dir els portaveu socialista, Marc Armengol, i el de Ciutadans, Javier González. Els grups tampoc coincideixen amb el contingut del document. “És partidista, no participarem”, va dir González. “És una proposta tan genèrica que podríeu haver-la presentat a qualsevol Ajuntament”, va afegir Armengol.

Ara al govern li queda la possibilitat de transaccionar la proposta de resolució de Junts per Terrassa, que va al ple de la ciutat amb mesures concretes en àmbits com la mobilitat, la neteja, la seguretat, l’economia productiva i l’ús del català. Ahir a la tarda, el grup sobiranista negociava amb ERC i amb Tot per Terrassa la possibilitat que un sí a les seves propostes obrís la porta a donar suport total o parcial al govern.

Construir de manera col·lectiva

L’executiu municipal va presentar ahir públicament la seva proposta de resolució al ple sobre l’Estat de la Ciutat després de fer-la arribar als grups municipals. El document fa referència a conceptes com el foment de l’educació com a eina per a la igualtat d’oportunitats, la reactivació de l’economia, l’avenç capa un model de seguretat ciutadana basat en la col·laboració entre cossos policials, l’impuls d’un model propi de recollida de residus i l’aposta per la cohesió i la transformació social.

“El ple de divendres ens dona l’oportunitat per buscar l’acord en temes clau pel present i el futur de la ciutat”, va dir la portaveu republicana Ona Martínez. La regidora va defensar que aquestes sessions extraordinàries són “un espai per analitzar Terrassa i construir de manera col·lectiva. Les diferències són legítimes, però cal sumar perquè la ciutadania ha de ser la nostra prioritat”.

Lluïsa Melgares, portaveu de TxT, va anunciar que serà l’alcalde, Jordi Ballart, qui farà els grans anuncis a la sessió de divendres. “L’alcalde donarà bones notícies al ple”, va dir. Així i tot, la tinenta d’alcalde va avançar algunes novetats, com l’estudi, per barris, de cara a la implantació dels contenidors amb xips que identifiquin quins residus entren als contenidors i qui els diposita.

Melgares també va anunciar que l’Ajuntament s’acollirà als ajuts europeus pel foment d’habitatge públic i “posarà solars en mans del programa”, un pla publicoprivat de la mà de les constructores.

El govern bipartit va retreure ahir l’oposició que no s’avingués a un consens en grans temes de ciutat. “Divendres es tracta de fer un debat de ciutat –va insistir Ona Martínez–, no de parlar d’accions concretes que ja tractem als plens ordinaris”.

Al ple de la ciutat participaran finalment cinc entitats. A la Cambra de Comerç, la Federació d’Associacions de Veïns, l’Observatori dels Drets Socials i l’església evangèlica Ebenezer, s’ha sumat a darrera hora el Consell Local per la República.

Alfredo Vega

El PSC demana el 100% del pla de mandat

El grup municipal del Partit dels Socialistes va al ple de divendres amb una proposta de resolució que demana al govern “que compleixi amb el 100% del seu pla de mandat”. El president de grup Alfredo Vega argumenta que “la ciutadania demana compromisos, fets i respostes. No estem per actuar i vendre relat”. Els socialistes han renunciat a portar propostes concretes al ple donat que “a un any de les eleccions, el govern no seria a temps d’executar. Sabem el que és governar”. El PSC creu que aquest “és un mandat desaprofitat. No veiem el canvi que l’alcalde va anunciar, tot i tenir els pressupostos del 2021 i 2022 amb més recursos de la història. Quan dius que ho faràs tot, acabes fent ben poca cosa”.

El ple sobre l’Estat de la Ciutat no repetirà el consens del 2021
To Top