L‘Orquestra de Cambra Terrassa (OCT) 48, que lidera el violinista Quim Térmens, es va submergir fa un any en les músiques de comunitats i pobles que han tingut que migrar per diferents motius al llarg de la història per oferir-les al públic. La proposta, que porta per títol “Diàspora”, s‘estrena aquest diumenge, a l’Auditori Municipal (18 hores), en el marc de la temporada clàssica. El programa s’obrirà amb una primera part dedicada a músiques irlandesa, jueva, siriana, armènia i africana; i es clourà amb “Divertiment per a cordes” de Bela Bartok i “Sant Martí del Canigó”, de Pau Casals.
L’OCT 48 torna per oferir un concert que és fruit d’hores d’investigació. Térmens explica que “aquesta paraul. “diàspora”, engloba moltes coses. En l’imaginari de les persones, el terme està associat a la dispersió del poble jueu, però la seva definició real és la de moviment, migració o dispersió d’un poble lluny del seu territori ancestral i per qualsevol causa”. En aquest sentit, el director musical recorda que el fet migratori forma part de l’existència de l’ésser humà. “Al llarg dels segles hi ha gent en moviment, bé per causes de fam, polítiques, personals i, fins i tot, sexuals. Es un mot que té una dimensió molt gran”.
La formació es van endinsar en la història per triar territoris en moviment i escollir músiques i compositors significats. “En la primera part del repertori sonaran músiques d’arrel tradicional d’Irlanda, Síria, Armènia i Àfrica -territoris d’èxodes- i d’autors que pràcticament en són desconeguts. Alguns ja han traspassat i d’altres, com el sirià Shalan Alhamwy i els armenis Kromitas Quartet, encara són vius i estan en actius”. I afegeix Térmens que li hagués agradat incorporar música d’Ucraïna. “Quan indagaven sobre aquesta tema no hi passava res a Ucraïna i ja no hem estat a temps. En tot cas, la proposta referma la necessitat i el compromís dels creadors artístics d’abordar els temes socials a l’escenari. I nosaltres ho fem a través de la música que, per cert, són precioses.I es que la maleta cultural de cada territori és molt important: llegendes, contes, cançons, sons, ritmes… Tot suma”.
Després d’aquesta amalgama de “Suite diàspores” arribaran, a la segona part, composicions de dues figures musicals europees i internacionals cabdals. L’OCT 48 començarà amb “Divertiment per cordes”, de Bela Bartok (Hongria, 1881-Nova York-1945), pianista i compositor que es va exiliar amb la segona Guerra Mundial a la ciutat americana i continuarà amb “Sant Martí del Canigó”, de Pau Casals (El Vendrell-1876-Puerto Rico-1973), violoncelista i compositor i també catalanista i activista social a favor de la pau. Térmens considera que ambdos músics i les seves lluites socials encaixaven perfectament per cloure el repertori sobre les crisis migratòries. El concert també es podrà escoltar i compartir a Matadepera. Serà el divendres dia 29 al Casal de la veïna Ciutat.
L’OCT 48, resident a l’Auditori Municipal, ja té a punt la próxima partitura en la que farà homenatge al genial Mozart a través dels músics Joseph Haydn i Anton Filtz i el mateix Mozart és clar. La cita serà el 15 de maig (18 hores) i amb aquesta tancarà la temporada de concerts de clàssica.