Reby Terrassa Nebridi Aróztegui
Terrassa

Terrassa podrà veure la qualitat del seu aire en temps real

La UPC vol ampliar el projecte de sensors en moviment

Vehicles de mobilitat personal del projecte / NEBRIDI ARÓZTEGUI

“Al llarg del 2023 podrem tenir un mapa de la contaminació a Terrassa per consultar-lo en temps real”. Carles Caballero, regidor de Medi Ambient i Sostenibilitat, va fer aquest dimarts aquest anunci durant la comissió informativa de Territori que va aprovar elevar al ple municipal de l’abril l’aprovació del Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire de Terrassa (PMQA). El mapa es nodrirà de les dades captades per la flota de vehicles de mobilitat personal (VMP), com els patinets elèctrics, dotats de sensors gràcies a un projecte de col·laboració iniciat amb la UPC.

Ahir dimarts mateix, Caballero es va reunir amb l’equip científic que dirigeix ​​aquest projecte, que, segons el regidor, li va sol·licitar un tercer any de treball per tancar la prova pilot de la qual Terrassa és ciutat pionera al món. A altres ciutats, com Berna (Suïssa) i Boston (Estats Units), s’han dut a terme plans similars però en flotes de camions de recollida de les escombraries i en taxis, respectivament. A Terrassa, amb vehicles elèctrics. Amb aquest tercer any d’experiment, amb més sensors en moviment, l’equip de la UPC podrà tenir a les mans dades “més robustes”, segons el regidor, per consolidar la prova i poder exportar-la a altres països europeus. I la iniciativa, va avançar Caballero, es diu “Projecte Terrassa”.

Així, la ciutat disposarà “d’una eina, de cost zero per a l’Ajuntament, que permetrà conèixer en temps real, dia a dia, hora a hora, la qualitat de l’aire”. Això suposarà, en paraules del regidor, “un canvi de paradigma” que facilitarà, segons aquest “mapa complet”, prendre mesures “de manera àgil” en cas d’excés de contaminació. L’àrea de Medi Ambient també va informar de la instal·lació de més punts fixos de detecció d’emissions. Actualment, només existeix a Terrassa el situat a la rambleta del Pare Alegre, a més d’una vintena de captadors passius en altres punts.

Els objectius del nou PMQA, centrats en l’horitzó de l’any 2025, es basen “a reduir les emissions en un 15%, respecte a les registrades l’any 2019, complint així amb l’acord derivat de la tercera Cimera de l’Aire de Catalunya, celebrada ara fa un mes”, destaca l’Ajuntament.

Divulgació

El document inclou els valors guia de l’Organització Mundial de la Salut (OMS), actualitzats el 2021. Terrassa forma part de la Zona de Protecció Especial de l’Ambient Atmosfèric, per al contaminant de diòxid de nitrogen (NO2) i també pel de partícules en suspensió inferiors a 10 micres (PM10).

El pla recull 25 actuacions repartides en cinc blocs: gestió i seguiment de la qualitat de l’aire, mesures relacionades amb el model urbà i de mobilitat, reducció de les emissions dels serveis municipals, reducció de les emissions dels sectors productius i mesures de divulgació i sensibilització ciutadana. El ple debatrà també l’aprovació d’un Protocol d’Actuació d’Episodis Ambientals de contaminació per alts contaminants atmosfèrics. És el document que regula les mesures excepcionals a adoptar si es donen situacions d’elevada concentració de contaminants.

Terrassa podrà veure la qualitat del seu aire en temps real
To Top