Set anys després que el butlletí municipal “Visquem Terrassa” deixes de publicar-se, el govern de la ciutat torna a editar la publicació, ara en format exclusivament digital. El primer número del nou “Visquem” ha sortit a l’abril i fa un recull de la gestió municipal (neteja viària, implantació de la cinquena línia de contenidors de càrrega lateral, millora d’àrees de joc infantil) i inclou altres continguts, com el darrer baròmetre municipal o les mobilitzacions contra la guerra d’Ucraïna.
La publicació acumula més de 3 mil visites els tres primers dies i es prepara per arribar en format “newsletter” als subscriptors. També suma les primeres crítiques de l’oposició municipal, que lamenta que l’executiu de Jordi Ballart no els hagi informat de la reedició del butlletí municipal i el titllen de “propaganda electoral”, coincideixen els portaveus del PSC, Alfredo Vega; Ciutadans, Javier González, i Junts per Terrassa, Meritxell Lluís. “A un any de les municipals és descaridíssim”, afegeixen.
Des de l’executiu, la regidora de Comunicació, Jennifer Ramírez, explica que “la proposta de reeditar el “Visquem” va venir dels tècnics” i de la “necessitat de visualitzar l’obra de govern de manera global”.
Aquesta, diu, “no s’ha pensat com a una revista electoralista. És informació, que es pot consultar sempre i cadascú decideix quan”. És, també, “una manera d’arribar a la gent, que costa, i de lluitar contra la infoxicació (sobrecàrrega informativa difícil de processar)”.
ERC també defensa “el dret de les institucions a explicar-se”, en paraules de la portaveu municipal, Ona Martínez. “L’antic “Visquem” tenia un format antic, en paper, i era partidista. Ara és digital, no té cost associat i no és partidista”.
Els republicans, ara socis de govern, van donar suport el 2015 a la moció del PP que va deixar sense recursos l’anterior edició del “Visquem”. L’oposició en bloc recorda aquell episodi i retreu a ERC el canvi de posició.
“El nou “Visquem” surt de la mà de Tot per Terrassa, amb el beneplàcit d’ERC, que en el seu moment va possibilitar que es deixés de fer”, recorda Alfredo Vega, portaveu del PSC. “A un any de les eleccions”, afegeix, el butlletí “és propaganda electoralista del govern. No s’han molestat ni en canviar-li el nom”.
A Ciutadans estan “molt disgustats. No han informat i estan incomplint un acord de ple del mandat anterior de no tornar a editar-lo. Un cop més l’alcalde passa per sobre dels acords polítics”, comenta el portaveu Javier González.
Per a la formació taronja, el butlletí públic digital, “és un catàleg de coses fetes, sense la menor autocrítica”, una eina “propagandística a les portes de la precampanya de les municipals”.
Des de Junts per Terrassa encara són més durs. “És un pamflet electoralista”, apunta la portaveu municipal Meritxell Lluís. La regidora era sòcia de govern i regidora d’Accessibilitat al govern del PSC quan va desaparèixer el Visquem. “Vaig estar contentíssima -explica-, perquè els 75 mil euros que costava es van destinar a millores en l’accessibilitat”
L’oposició recorda que el Visquen en paper els reservava un espai, però ara “ni ens han informat”. Cs anuncia que impulsarà una proposta de resolució conjunta amb els grups de l’oposició sobre el tema en el ple d’abril.
L’episodi que va deixar la revista sense pressupost el 2015
El desembre de 2015 el govern del PSC, amb Jordi Ballart com a alcalde, portava els pressupostos a votació, amb el compromís d’ERC d’abstenir-se, garantint l’aprovació. A les portes del ple, però, els republicans van decidir votar, amb TEC i Cs, una moció del PP per suprimir la partida del “Visquem” i destinar-la a temes socials. Junts van sumar 14 regidors, majoria absoluta.