Terrassa

Els infants fan seva la Seu d’Ègara

El 19 d’abril, els alumnes de set escoles difondran la candidatura a Patrimoni de la Unesco amb concerts, visites guiades i activitats culturals al conjunt monumental

Set escoles de la ciutat protagonitzaran el dimarts 19 d’abril una jornada cultural a la Seu d’Ègara oberta a la ciutadania. Els estudiants faran seu el conjunt monumental i actuaran com a promotors de la candidatura  de la Seu a Patrimoni de la Humanitat de la Unesco.

“L’escola amb la Seu d’Ègara” serà una activitat inèdita en un conjunt monumental arreu d’Europa. Els infants seran els protagonistes de dos concerts, organitzaran i faran les visites guiades a la Seu i preparen un programa d’activitats que inclou actuacions de cultura popular i una mostra de cooperatives de productes artesanals de la Seu d’Ègara elaborats pels mateixos alumnes.

A la jornada hi participaran estudiants de set escoles de la ciutat: Vedruna Vall, Serra de l’Obac, Isaac Peral, Creixen Terrassa, Santa Teresa de Jesús, El Cim i Bisbat d’Ègara. Tots els ciutadans que ho desitgin podran gaudir d’aquesta jornada cultural i només caldrà inscripció prèvia als concerts i a les visites guiades.

Representants de les escoles i dels estudiants, amb l’equip de la candidatura, aquest dimecres a les portes de l’Església de Santa Maria

Els alumnes explicaran a la ciutat la singularitat de la candidatura i perquè la ciutat ha triat la Seu d’Ègara per a ser Patrimoni de la Humanitat. El complex és testimoni únic de l’arquitectura i la pintura monumental de l’època visigoda. La seva decoració pictòrica és una peça clau en el context de transferència cultural que va tenir lloc a l’Occident i Orient mediterrani entre els segles V-VIII.

Aquest dimecres s’ha presentat la jornada a la Seu d’Ègara, amb la participació de representants de les escoles i dels alumnes Alèxia Escribano, Núria Segura i Clàudia Suñé, de l’Escola Vedruna-Vall, autors del cartell de la jornada “L’Escola amb la Seu d’Ègara”.

“Els centres han fet una molt bona feina”, ha comentat Carles Sánchez, director de la candidatura de la Seu d’Ègara, que ha comparegut acompanyat de la regidora de Cultura. Rosa Boladeras ha agraït als centres la seva implicació en una iniciativa “única a Europa. És fantàstic que aquest dimecres hi sigueu tots aquí”. La presència de les escoles és una prova de la implicació de la ciutat i de la comunitat educativa en la promoció de la Seu d’Ègara com a Patrimoni de la Humanitat.
En aquesta primera jornada hi participen els primers set centres que s’hi ha adherit a la iniciativa. “La intenció és fer una jornada cultural cada any i convidar de nou a les escoles a participar en les pròximes edicions”, ha anunciat Carles Sánchez.

La regidora de Cultura Rosa Boladeras i el director de la candidatura de la Seu d’Ègara, Carles Sánchez, avui dimecres a la presentació de la jornada “L’Escola amb la Seu d’Ègara”.

La candidatura de la Seu d’Ègara avança ferma cap a la data de 2025, en què presentarà l’informe definitiu de la candidatura, primer a la Generalitat i després al Govern de l’Estat, que és qui triarà l’única candidatura que presentarà Espanya a la Unesco. L’any 2019, la Seu d’Ègara va quedar inclosa a la llista indicativa dels monuments aspirants a ser candidats.

Des de llavors, la ciutat treballa per a consolidar una candidatura solvent, atractiva i sòlida, que encaixi amb els criteris de la Unesco, que valora aspectes com la recerca científica, l’educació, la participació ciutadana i la comunicació, entre d’altres.

L’any 2021, la candidatura de la Seu d’Ègara va posar l’accent en la cultura, amb la programació de l’any Becket. Aquest 2022, el conjunt monumental s’alia amb els estudiants i amb ciutadania en una jornada, el 19 d’abril, que posa als infants i als adolescents al capdavant de la difusió del projecte.

En paral·lel, i com a una activitat més de comunicació i transparència, la Seu d’Ègara estrena avui nova web. El portal seudegara.cat inclou fotos i vídeo de la Seu, història i informació pràctica de la candidatura, un recull històric per la biografia del conjunt, amb dibuixos de les construccions des de l’època ibera fins a l’actualitat, a banda d’informació sobre la recerca científica i la programació d’activitats. El portal incorporarà aviat una visita virtual en 3D a les esglésies.

Els infants fan seva la Seu d’Ègara
To Top