El departament d’Educació inicia la gratuïtat per a les famílies de l’escolarització de l’infantil 2 (l2) de cara al curs vinent escolar 2022-23. La mesura, fruit d’un acord entre el departament i les entitats municipalistes, es va presentar ahir de la mà del conseller d’Educació Josep Gonzàlez-Cambray , acompanyant de la presidenta de la Federació de Municipis de Catalunya, Olga Arnau, i la vicepresidenta de l’Associació Catalana de Municipis, Mercè Bosch.
Gonzàlez- Cambray, que va qualificar l’acord d’històric, va explicar que Educació invertirà un total de 90 milions d’euros per curs escolar i que el cost de la plaça a subvencionar està condicionat a la tipologia de centre. Així, pel que fa a les escoles bressol de titularitat municipal finançarà 1.600 euros més per cada plaça assumint el què paguen les famílies, de tal manera que aquestes podran gaudir de la completa gratuïtat d’aquests ensenyaments. Per la seva banda, la corporació local mantindrà la seva part de corresponsabilitat en el finançament (1.600 euros) i també la Generalitat (1.600 euros).
Pel que fa a les escoles bressol privades, el departament subvencionarà amb 800 euros per infant el curs. A més, en el cas d’aquelles famílies en situació de vulnerabilitat, Educació destinarà 800 euros addicionals, assumit, per tant, 1.600 euros per alumne. Actualment, tan sols els centres d’iniciativa social reben una subvenció de 300 euros per alumne.
Després de la firma, els agents locals van valorar l’acord. La regidora d’Educaciò, Teresa Ciurana, ha manifestat que “ho celebrem perquè marcar un abans i després. És una gran notícia perquè cobreix el cost que paguen les famílies que contribuïen amb el 33% part del cost total. Les altres dues parts seguiran a càrrec del mateix departament d’Educació (33%) i de l’Ajuntament que és el titular (33%).
A l’expectativa
Per la seva banda, les escoles infantils privades s’han mostrat en més prudència. En aquest sentit, Laia Pujol, directora del Cargol i membre de les plataformes d’aquests centres, ha expressat que “per a nosaltres, el concepte de gratuïtat no és tal perquè la subvenció no és la mateixa que a la pública. El que aportarà el departament és una ajuda que rebaixarà el cost de la plaça”.
La directora del Cargol també considera que la subvenció hauria de tenir en compte factors com el cost a cada centre, perquè hi ha diferències dins el mateix municipi i fóra d’aquest. “A mi em sembla que el millor criteri, en el nostre sector, era que les mateixes famílies poguessin demanar un ajut en funció d’uns requisits, més que no pas donar la subvenció al centre”.
Les titularitats de centres infantils estan convocats a una reunió avui a la seu de Rosa Sensat, on hi assistiran responsables del departament d’Educació per explicar els detalls de l’acord.
Tant des de l’Ajuntament com des del sector privat s’està a l’espera també de saber els detalls com, per exemple, quan i com es farà efectiva l’aportació del Govern. En el cas dels privats, aquesta és una qüestió que els inquieta. Al respecte, Pujol va manifestar que” no és el mateix rebre la subvenció a principis de curs que al final del curs perquè això vol dir que nosaltres, la titularitat, hauríem d’avançar els diners fins que arribin de la conselleria. I, a hores d’ara, això no és possible”.