Ara com ara no hi ha dades globals i exhaustives que permetin dimensionar fidelment l’absentisme a Catalunya. A Terrassa, els centres comuniquen cada any a l’Ajuntament una mitjana de 300 casos d’absentisme, encara que hi ha constància que la xifra real és més alta. Pel que fa a l’abandonament, només es disposa del percentatge d’alumnat de 18 a 24 anys que no ha completat cap mena d’educació secundària postobligatòria, reglada i ordinària. La taxa al conjunt de l’Estat és del 16% i a Catalunya, del 17,4%, lluny de l’objectiu europeu del 2020 (10%).
Aquesta radiografia s’ha explicat aquest dijous, al matí, durant la primera jornada d’absentisme escolar que s’ha celebrat aquest matí al centre cívic municipal President Macià. La sessió ha reunit prop d’un centenar de direccions de centres de primària i secundària de Terrassa i altres professionals de l’educació, i ha estat organitzada per l’Ajuntament i el departament d’Educació.
Durant la sessió, s’ha presentat als centres la darrera actualització del protocol local davant situacions d’absentisme escolar, que incorpora diverses novetats per fer-lo més efectiu i útil. I ha inclòs també la ponència «Cinc eixos bàsics per a l’abordatge de l’absentisme escolar» a càrrec de Maribel Garcia, doctora en Sociologia de l’Educació per la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i professora del Departament de Sociologia de la mateixa universitat.
Novetats del protocol
L’actualització del protocol presentada incorpora nous circuits d’actuació, diferenciant-los per a casos d’absentisme lleu, moderat o greu, i redefineix les funcions i funcionament de la Comissió Local d’Absentisme Escolar. Aquesta comissió, que forma part del Consell Escolar Municipal, és l’espai de treball i coordinació per detectar necessitats i adoptar les mesures necessàries davant el problema de l’absentisme. S’entén per absentisme escolar l’absència de l’alumnat a classe sense una justificació acceptable durant el període d’escolarització obligatòria. Quan és reiterat és gairebé sempre preludi del fracàs i l’abandonament escolar.
L’absentisme és un fenomen complex i variable, resultat d’una conjunció de factors, i pot tenir diferents causes, destacant (però no únicament) les desigualtats socioeconòmiques i culturals. Absentisme i abandonament tenen una incidència directa sobre l’abast i qualitat de l’educació, amb repercussions com l’exclusió formativa, pèrdua d’oportunitats socials i laborals, precarietat, atur, dificultats d’integració social, etc.
En l’obertura de la jornada, la regidora d’Educació, Teresa Ciurana, ha posat en relleu aquesta complexitat en manifestar que “és important ampliar la mirada sobre els motius de l’absentisme i, en conseqüència, sobre les intervencions per resoldre’l”. Ciurana ha afegit que “encara hi ha una certa tendència en posar el focus en l’alumne i la seva família, però cal mirar també a altres factors, més de caràcter social o dins del mateix sistema educatiu, i en cercar solucions que s’ajustin”. La regidora també s’ha mostrat “convençuda que amb la renovació del protocol local d’absentisme avançarem en aquest sentit”.