Avui fa una setmana que es va tancar la preinscripció pel nou curs escolar en les etapes d’infantil, primària i secundària i ja es coneixen les primeres dades globals. El curs d’inici a l’etapa infantil (P3) va sortir, finalment, amb 1.833 places i ha rebut 1.812 sol·licituds. Pel que fa a la secundària, el 1r d’ESO va oferir 1.703 places i s’han tramitat 1.655 demandes. Totes les peticions fetes s’han de mirar ara una per una per encaixar l’oferta de places que té cada centre amb la demanda preferencial de les famílies.
La regidora d’Educació, Teresa Ciurana, satisfeta amb la primera etapa del procés, ha valorat el resultat de la preinscripció. “En ambdós casos es constata que es va fer una oferta molt ajustada perquè les vacants que han quedat són molt poques. En el cas de P3 són 21 i en el 1r d’ESO són 48. Això vol dir que, a banda de fer aquestes primeres assignacions, s’haurà d’estar molt amatent amb les demandes que puguin arribar fora de termini”.
Pel que fa a 1r d’ESO, cal tenir en compte altres factors com el fet que hi ha alumnes que estudien en centres que també fan la secundària obligatòria i que, per tant, volen quedar-se al mateix centre. En principi, aquests nois i noies tenen prioritat en la plaça perquè és una promoció directa. Aquesta oferta pedagògica de continuïtat només es donava als centres concertats i privats, però fa uns cursos que també es dóna als públics. Això ha estat possible a la posada en marxa de l’Institut-escola, un model que a Terrassa ha arrelat amb els instituts-escola Antoni Ubach, Pere Viver i Sala Badrinas. L’escola Marquès Casals i l’Institut Jaume Cabré comparteixen espais i fan un treball conjunt, però, de moment, continuen sent dos centres amb titularitat pròpia.
El període de preinscripció del nou curs escolar continuarà ara amb aquest treball de “filigrana” que durarà ben bé fins al juny, mes en el qual es farà la matrícula, del 21 al 29 de juny, dies després de finalitzar l’activitat acadèmica.
La preinscripció que s’ha tancat fa una setmana és una de les més ambicioses en l’aplicació de mesures per guanyar en qualitat. El departament d’Educació ha fixat una ràtio de 20 alumnes a P3, un nombre per aula que ja feia temps que estava en la fulla d’objectius. La regidora d’Educació, Teresa Ciurana, va manifestar en el seu dia que “era una molt bona mesura en tant que els professionals podran donar una millor atenció a l’alumnat i evitar tancar aules per la baixa natalitat”.
Simultàniament, també s’ha incrementat el nombre de places de reserva per a necessitats educatives especials o per famílies en situació socioeconòmica vulnerable. A Terrassa, la reserva és de 3 places en les zones del mapa escolar 1, 2 i 4, però, en canvi, serà de 4 places a la zona 3. Pel que fa a 1r d’ESO, la reserva de places és de 4 alumnes per a les zones 1 i 2 i de 5 alumnes per a les zones 3 i 4. La reserva, a més, s’haurà de mantenir fins al 2 de setembre, tres dies abans de l’inici del curs si no canvia el calendari.
La reserva de places a Terrassa ha augmentat en els últims cursos perquè abans es limitava a dues i no s’havien de preservar fins al setembre. Aquesta mesura ha estat una de les més importants per corregir la segregació als centres educatius de la ciutat. La mateixa ja ha començat a tenir efectes positius perquè Terrassa, a hores d’ara, ha deixat de ser la ciutat de Catalunya amb l’índex més alt d’aules considerades gueto.
La feina docent
Però, a més d’aquesta mesura, cal tenir en compte la feina que durant molts anys han fet equips docents per fer valdre el seu projecte i la seva feina. En aquest sentit, cal posar en relleu centres com L’Institut Nicolau Copèrnic de Can Boada, el qual ha vist incrementar la demanda d’1r d’ESO en primera opció. Aquest centre va rebre el curs 2019 -20 un total de 41 sol·licituds en període de preinscripció i el curs 2020-21 s’havia incrementat fins a 61, segons les dades que consten en els informes anuals del Consell Escolar Municipal de Terrassa.
La regidora d’Educació, Teresa Ciurana, el cita com a exemple que les mirades de les famílies estan canviant. “Sovint, ens quedem amb uns centres i uns projectes i hi ha molta desconeixença d’altres i no és just perquè a cadascun hi ha petits tresors. El Nicolau Copèrnic és un centre que a secundària treballa tan bé com els altres i que hi ha afegit el seu projecte de col·laboració Magnet al Museu de la Ciència i la Tècnica. El fet que estigui lluny, a Can Boada, no té per què ser un centre estigmatitzat”.