L’Orquestra Simfònica del Vallès (OSV) fa parada en la gira del “Rèquiem” de Verdi. La formació vallesana presenta aquest concert litúrgic el divendres (20 hores) a La Factoria Cultural (LaFACT) acompanyada del Cor d’Amics de l’Òpera de Sabadell, el Cor de Cambra de l’Auditori Enric Granados i el Cor Ciutat de Tarragona. La direcció està a càrrec de Xavier Puig, i compta amb els solistes Maribel Ortega, soprano; Laura Vila, mezzosoprano; Albert Casals, tenor i Gerard Farreras, baix.
Les formacions expliquen que no cal ser creient per ser religiós. La mort de l’escriptor Alessandro Manzoni que somià en una Itàlia independent i cosida pels ideals de justícia i llibertat donaren a Verdi l’empenta final per bastir el seu “Rèquiem”. No hi trobareu ni pregàries ni súpliques, només preguntes d’un agnòstic la resposta de les quals potser les trobareu en la seva música. Per a qui quan mori vol, com canta el “Soneto de la Noche” de Pablo Neruda, que els altres visquin mentre, adormit, els espera.
Verdi va escriure aquesta composició de música sacra l’any 1874 i és una de les més rellevants de la seva trajectòria. Van ser anys després de l’èxit d’“Aida” (1871), moment en què va decidir retirar-se durant un llarg període de la composició operística fins a 1887 que va estrenar “Otel·lo”. En aquest impàs, malgrat tot, el músic italià va compondre tota mena d’obres i la més important d’aquesta etapa va ser la missa de “Rèquiem” que la va fer en homenatge a l’escriptor Alessandro Manzoni.
Giuseppe Verdi (1813- 1901) va compondre òpera durant tota la seva vida i va perfeccionar el seu talent artístic amb la influència de Rossini, Bellini i Donizetti amb l’ús de les formes de la gran òpera francesa. Després desembocar en la creació de les seves obres mestres shakespearianes com “Macbeth”, “Otel·lo” i “Falstaff”, en les quals, les dues últimes s’apunten algunes de les innovacions de Wagner.