Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4
Les dues màximes preocupacions dels inversors en aquests moments continuen centrades en l’enduriment de les polítiques financeres dels bancs centrals, que, com als Estats Units, ja han començat amb el seguit de pujades dels tipus d’interès i, en segon lloc, en la situació bèl·lica a l’Europa de l’est.
El primer escenari indueix a pensar que els bancs centrals creuen que les economies dels països desenvolupats estan fortes, com ho demostra l’atur als Estats Units i les pujades de nou a les borses en els valors tecnològics, que han estat essencials per mantenir el creixement, específicament en el panorama post-Covid. D’altra banda, la cotització i les TIRs de referència del deute nord-americà a llarg termini, dibuixa una corba d’interessos molt plana (10 anys 2,15%, de 5 a 3 anys 2,14% i 1,94% a 2 anys), que seria interpretat com el preludi de baixos creixements segons la ciència clàssica.
No sembla tampoc que hi hagi por a una desacceleració del consum per una disminució del consum amb tanta pujada de costos, al- menys als EUA i, per tant, aquestes últimes pujades en les empreses tecnològiques i especialment de les menys endeutades permet esbrinar que continuaran essent el motor de l’economia, i que el procés de digitalització i d’incorporació de la tecnologia en el dia a dia empresarial ha vingut, ha triomfat i es perpetuarà. Al nostre entendre, configurarà un nou model selectiu d’empreses de cara al futur, les que s’han adaptat a aquestes noves tecnologies que seran motor, i les que no, que quedaran molt probablement, relegades a un segon terme. Alhora aquesta peculiaritat també continuarà conformant un nou model en les formes i horaris del treball i en el futur estil de vida.