Terrassa

Una factura de la llum de 10 milions

Si el preu de l’electricitat continua desorbitat, el rebut municipal gairebé es triplicarà el 2022

L’enllumenat suposa el 50% de la factura municipal / alberto tallón

L’escalada de preus sense precedent de l’electricitat compromet l’economia de moltes famílies, empreses i també colpeja el pressupost municipal. La pujada del gas ha impulsat el preu de la llum a màxims històrics i la hisenda de l’Ajuntament de Terrassa es prepara per fer front a un escenari sense precedents a la ciutat. Si els preus no es moderen i continuen per sobre dels 200 i els 300 euros el megawatt hora, la factura municipal es podria triplicar a finals de 2022 i situar-se en una franja entre els 10 i els 12 milions d’euros.

“Estem en un escenari inesperat i incert –comenta Isaac Albert, tinent d’alcalde de Serveis Generals i Govern Obert. Veníem de preus de 40 euros megawatt hora, quan vam elaborar el pressupost s’havien enfilat fins als 160 euros i hem arribat els darrers dies a màxims de 600 euros el megawatt”.

Alberto Tallón

El seu equip va pressupostar per a l’exercici 2022 una factura elèctrica de 4,6 milions d’euros, 2,1 milions corresponents a la despesa que genera l’enllumenat públic i 2,5 milions per al consum dels equipaments esportius, els culturals, els casals i centre cívics i els edificis del hòlding municipal, inclòs l’Ajuntament.

Aquesta estimació ha saltat pels aires amb l’escalada de preus. “La fotografia actual, si prenem com a referència el pitjor escenari, triplicaria pràcticament la xifra pressupostada, situant-se entre els 10 i els 12 milions de despesa”, comenta Albert.

Pel que fa a l’enllumenat públic, la pujada de preus compromet l’estalvi derivat de la incorporació de tecnologia led a tota la ciutat. El consum ha baixat un 80% amb les noves bombetes, però amb el preu del megawatt descontrolat, la factura s’ha disparat.

El novembre es van pressupostar 4,6 milions per a la llum

L’encariment de la llum afecta també a l’amortització de la inversió acordada amb la concessionària de l’enllumenat. “Les quotes estan referenciades al preu de la llum, de manera que si baixa, perd la concessionària, però si puja com ara, el rebut s’encareix per l’Ajuntament”.

Pel que fa a la factura de les instal·lacions municipals, l’Ajuntament està “prenen mesures d’estalvi des del darrer trimestre de 2021, quan el preu de l’energia va començar a pujar”. Les instal·lacions esportives són les que més llum consumeixen.

En paral·lel, el pressupost municipal també pateix l’increment del preu del combustible. La factura del gasoli s’ha disparat un 40%, que es tradueix en una despesa addicional d’1,6 milions als autobusos i 900 mil euros a la flota d’Eco Equip, l’empresa de la neteja i de la recollida de residus.

L’increment del gasoil dispara 1,6 milions la despesa de la flota del bus

Per fer front a aquesta situació, “el pressupost té marge de solvència”, apunta Albert. Concretament 8,5 milions de superàvit de l’exercici 2021. “Si deixem de gastar o bé tirem de superàvit és una decisió encara a prendre”, apunta.

El regidor gestiona aquests 2022 el pressupost més gran de la història -214 milions-, però vol matisar que “el 2020 la pandèmia va fer saltar pels aires el pressupost, el 2021 les restriccions van afectar els ingressos i el 2022 fem front al nou sistema de càlcul de la plusvàlua (-5 milions) i a la puja dels subministraments”.

Una factura de la llum de 10 milions
To Top