Cultura i Espectacles

Fi de festa del Festival de Jazz

Doble concert el diumenge a l’era de la Masia Freixa

La pianista i compositora Elisabet Raspall

El Festival Jazz Terrassa tanca el cap de setmana la seva 41 edició. I ho farà, com toca, amb molta música del gènere. El punt final per dir adéu al certamen tornarà a ser, per segona vegada, l’era de la Masia Freixa, el diumenge, al migdia. El Club Jazz Terrassa, que és l’entitat organitzadora, així com els músics convocats confien molt en el fet que aquesta vegada farà bon temps, que no hi haurà pluja, i que, per tant, el concert es podrà fer a l’aire lliure tal com està previst.

El concert serà doble perquè acollirà a Elisabet Raspall Quintet i el professor Cunningham and his Old School. Cadascuna de les formacions tindrà l’encàrrec d’amenitzar la cita amb un jazz que sonarà tant elegant com popular. Raspall està expectant. “Em fa molta il·lusió perquè feia molts anys que no actuava dins el festival. i estic contenta que hagin pensat en mi per la cloenda de festa popular”. La reconeguda pianista i compositora estarà acompanyada de Benet Palet, a la trompeta, Dani Pérez, a la guitarra, Jordi Mestres, al contrabaix i Marc Miralta, a la bateria. Quatre músics que presenta com autèntics cracs i “all stars”.

Avança que han preparat un repertori festiu, enèrgic, intimista i elegant, malgrat que res està tancat. “El jazz té molt d’improvisació i no se sap mai que pot passar. Comences un viatge, però quan entren els solos és una aventura”. En el concert sonaran temes seus que parlen d’històries personals, de sentiments i d’emocions. “Entre els temes hi ha alguns que m’agraden molt, que parlen de desamor i de pèrdues. Poder són una mica tristos, nostàlgics i a la vegada optimistes. Jo considero que la meva música sempre acabar cridant a l’esperança. I ara mateix ens convé tenir fe en què les coses milloraran”.

Raspall , amb tretze treballs d’autoria pròpia, està convençuda que la música és màgica, que aportar benestar, pau i silenci. Reivindica els directes, el contacte i fugir de les pantalles en solitari. I es mostra partidària de programar veus femenines. “En la música i en tots els camps sembla que la història només l’escriuen els homes. Hi ha moltes dones compositores que estan absents dels llibres i cal corregir-ho”.

El professor Cunnigham
La premiada música i compositora amb el seu quartet tindrà l’honor i també la responsabilitat d’arrancar el doblet de jazz a la Masia Freixa. Després vindrà el torn del professor Adrian Cunnighan amb la seva Old School. El saxofonista australià, establert a Catalunya, presentarà un repertori que va des del swing fins al soul i el rhytm i el blues.

El que s’anomena professor és multiinstrumentista. A més del saxo i la veu, domina el clarinet i la flauta i acumula deu àlbums com a líder. Aquesta és la segona vegada que actuarà a Terrassa després del seu debut a la ciutat el gener de 2022 amb la Gordon Webster Swing & Naomi Uyama. Vindrà acompanyat de sis músics: Artem Zhuliev, al saxo, Oriol Vallès, a la trompeta, Dani Alonso, al trombó, Gerard Nieto, al piano, Queralt Camps, al contrabaix i Martí Elias, a la bateria.
Dos concerts de fi de festa que prometen i amb els que tothom espera compensar les cites a l’aire lliure que la pluja ens va robar i es van traslladar a la Cava.

Les estrelles de la guitarra

La Nova Jazz Cava va acollir dissabte a les 22 hores una reunió inèdita. L’aclamat suec Ulf Wakenius, membre entre d’altres, del quartet del malaurat Oscar Peterson, l’arrelada tradició afroamericana de Mark Whitfield, com va demostrar fa 23 anys en el 18è FJT, i el músic francès de jazz bop Christian Escoudé, formen un insòlit trio de guitarres. Estaran recolzats pel magnífic músic italià denominador del so Hammond, Alberto Marsico, que debuta en el festival, i el bateria Mourad Benhaummou, una de les descobertes de l’anterior edició amb una aportació espectacular al trio de Lew Tabackin.

Els guitarristes han estat sempre una comunitat molt sòlida dins del col·lectiu de músics de jazz. Un bon exemple n’eren les llegendàries jams sessions que se celebraven a casa de George Benson, un dels músics més populars de les darreres dècades, on es reunien els guitarristes novaiorquesos més influents del moment de forma privada. Amb aquesta idea va néixer el projecte Guitar Conference, concebut l’any 2009 per congregar en un mateix escenari alguns dels millors guitarristes de jazz actuals. Músics nòmades que recreen aquells intercanvis espontanis.

Aquest serà el darrer concert en el temple del jazz d’aquest 41è Festival Jazz Terrassa. Al llarg del certamen, amb la duració habitual de tres setmanes, la Nova Jazz Cava ha viscut nits oblidables, de somnis fets realitats, descobrint a figures emergents d’escena novaiorquesa com el polifacètic i llorejat Emmet Cohen, el saxofonista i compositor Immanuel Wilkins i el contrabaixista Cristian McBride. Tots ells acompanyants de músics que no és quedaven pas enrere i que van merèixer una nota d’excel·lència.

El premi
En Km0 cal destacar el premiat i reconegut pianista Ignasi Terraza, que ahir va celebrar el 19è Premi Jazzterrasman amb músics i companys de viatge. Un guardó del qual se sent molt agraït perquè en la Nova Jazz Cava, el Club Jazz Terrassa i la ciutat han crescut de manera paral·lela a la seva trajectòria. El certamen també ha donat veu al jazz vocal femení més que mai: Elisabet Raspall, Carme Canela, Marta Garrett, Irene Reig, Alba Pujals, Judy Niemack, Marian Barahona, Laia Porta… I també ha donat lloc a les orquestres (la BAO i la d’Ivan ‘Melon’ Lewis. I ha fet un lloc a les joves promeses que s’han format i es formen als conservatoris, entre aquests el de Terrassa

Fi de festa del Festival de Jazz
To Top