Diners

El sector de la fusta denuncia problemes d’aprovisionament de matèries primeres

El gremi demana una intervenció urgent al Govern espanyol

El president del Gremi de la Fusta, Pere Solanellas

El sector forestal i de la indústria de la fusta i moble està patint una situació força complicada derivada de la guerra d’Ucraïna. Així ho assegura el Gremi de la Fusta, adherit a la patronal Cecot, que explica que “gairebé totes les empreses del sector s’enfronten a problemes d’aprovisionament de matèries primeres essencials per a l’elaboració dels seus productes, que en molts casos estan obligant a realitzar aturades parcials en les cadenes de producció“.

Des de l’associació comenten que la situació afecta especialment les empreses fabricadores de palets o envasos hortofructícoles implicades en la cadena de subministrament alimentari, o de la fabricació de taüts. “És una situació excepcional que ni tan sols va ocórrer durant la crisi provocada per la Covid-19 i els obligats confinaments, ja que en en tractar-se d’un sector essencial, sempre es va garantir l’activitat i transport d’aquests productes”, comenten des del gremi.

Des de l’entitat argumenten que aquestes aturades parcials que estan fent algunes empreses venen motivades per l’increment exponencial del preu dels combustibles, requerits per la maquinària forestal per a extracció de fusta, així com la logística i el procés de transformació industrial (assecadors, serres, premses, …),  l’augment “desbocat” dels preus del mercat elèctric que ha provocat la rescissió dels contractes a llarg termini “de la majoria de la indústria, passant a tenir preus horaris amb una forta variabilitat, amb increments de més del 700%” i una pujada general dels preus de recanvis i consumibles.

També apunten com a causa la disminució de la disponibilitat de fusta. “Després de la crisi de matèries primeres que ha generat la pandèmia, de la qual la fusta ha estat una de les grans afectades, el tancament del comerç de fusta per part de grans exportadors de fusta a Europa (Ucraïna, Rússia, Bielorússia) suposa un ajust més en un mercat ja molt tensionat”, diuen. “Hem passat de moure’ns en mercats molt locals a un món molt interconnectat i per tant es donen també grans distorsions en indústries molt locals”, afirmen, alhora que manifesten que el tall de subministrament per part d’aquests tres països suposa una reducció significativa de les importacions de fusta i que aquesta variació ja està repercutint de manera negativa en els fluxos locals on es generen tensions entre els volums d’oferta i demanda. “Com a dada a tenir en compte, Ucraïna introduïa a la UE 15 milions de palets a l’any, i el 20% de la fusta que consumia Alemanya”, destaquen.

Així, el Gremi de la Fusta, representant de Catalunya a UNEMADERA, mitjançant la Confederació Catalana de la Fusta, demana una intervenció urgent al Govern espanyol. L’associació considera “fonamental” establir mesures urgents que mitiguin l’impacte d’aquests efectes. Suggereix un canvi tarifari en el mercat elèctric, “ajustant el preu de l’energia al seu cost de generació i no assumint l’originat pel gas per a la resta de les tecnologies” i una reducció del nivell d’impostos als carburants que permetin retornar el preu dels mateixos “a una situació raonable”.

Des de l’entitat assenyalen que l’aturada dels transportistes ha incrementat la problemàtica del sector, bloquejant el transport de matèries primeres necessàries per a l’elaboració de productes essencials per a les cadenes de subministraments, entre altres.

“L’impacte negatiu que tots aquests factors estan tenint i tindran sobre la nostra economia s’anirà agreujant a diari si el Govern continua sense prendre decisions al respecte i intervenir, amb mesures temporals i conjunturals, per frenar l’escalada dels preus de les energies i carburants”, reivindica Pere Solanellas, president del Gremi de la Fusta. “Està plovent sobre mullat i si no es posen en marxa mesures efectives, que no vol dir només reduir impostos o donar subvencions, s’acabaran reestructurant plantilles, tancant empreses i negocis amb tot el que això comporta tant per l’ocupació, com per als pressupostos estatals. Es passarà de minvar la capacitat generadora d’activitat econòmica i riquesa a engrossir les llistes de demanda de prestacions”, sosté.

To Top