A Terrassa la corba de la grip va començar a enfilar-se la segona setmana de febrer i ara ja supera el 16% dels positius amb PCR. L’increment de la taxa d’infeccions respiratòries agudes, coincidents amb la Covid, ha alertat als epidemiòlegs, que han vist com la grip tornava a les consultes dels centres d’assistència primària, especialment a les consultes de pediatria.
Després de dos anys de presència pràcticament testimonial –l’any 2020 va ser gairebé inexistent i el 2021 anecdòtica–, el percentatge de positivitat de la grip augmenta aquests dies. Tot i que el grup més prevalent a escala estatal és el de 0-4 anys i el de 5 a 14 anys, “a la ciutat la majoria dels casos s’estan detectant entre adolescents i els joves”, comenta la doctora Vanesa Pascual, cap del servei d’urgències de l’Hospital Universitari Mútua Terrassa.
La franja d’edat entre els 11 i els 20 anys és la que registra més contagis a la ciutat, seguida dels joves de 21 a 30 anys. Aquests dos col·lectius són en aquest moment els més afectats per la punta de grip, amb molta diferència.
“A finals de febrer ens han sorprès els primers casos de grip, donat que acumulaven dos anys amb una prevalença molt baixa, però el març estan augmentant gradualment”, comenta la doctora Montserrat Ureña, directora d’atenció primària del Consorci Sanitari de Terrassa.
Les proves de PCR detecten les dues infeccions, que “tenen simptomatologia molt similar, ni més greus, ni pitjors–comenta Ureña-. Els pacients presenten mucositat, tos, febre, dolor muscular i cansament, símptomes que duren entre 5 i 7 dies”.
Els metges demanen mantenir la mascareta i el rentat de mans uns dies més
Tant a Mútua com al Consorci Sanitari ha detectat, tot i que esporàdicament, casos de flurona. Són els pacients que s’infecten simultàniament de Covid i de grip. Els positius es detecten a les proves diagnòstiques i “no comporten ni un increment dels símptomes ni de la gravetat –apunta la doctora Ureña-. El pacient no pateix els símptomes de dues infeccions, sinó els habituals d’una grip o un contagi de Covid”.
La majoria dels casos de grip estan arribant als centres de primària. El degoteig de persones amb infeccions de les vies altes, tos, esternuts, febre alta i malestar és constant a les consultes del CAP.
Als hospitals, però, la incidència és baixa en aquest moment i els ingressos els protagonitzen pacients amb complicacions. A Mútua han tingut tres ingressos per grip fins divendres. El primer, un pacient diagnosticat que havia desenvolupat una pneumònia, i els dos següents, malalts tractats per altres patologies que han donat positiu en grip un cop hospitalitzats.
Les imatges usuals de cues a les sales d’espera de les urgències i malalts als passadissos durant la punta de grip de cada any no s’han donat aquest 2022. Als hospitals de la ciutat, els ingressos de Covid encara superen amb molt els de la grip. “La majoria dels pacients són nens o joves i la incidència s’està veient a les consultes de primària i de pediatria”, apunta la doctora Vanesa Pascual.
Als ambulatoris i als hospitals, els metges esperen que aquest sigui “un cicle curt de la grip”. Està per veure si serà finalment així.
A Catalunya, el conseller de Salut, Josep Maria Argimon, ha advertit que els casos de la grip estan pujant “de manera vertical” i ha informat que aquesta malaltia ja es troba en fase epidèmica. Argimon ha indicat que habitualment els casos de la grip no incrementaven d’aquesta manera i ha admès que els preocupa que l’epidèmia coincideixi amb la pandèmia de la Covid-19 per la pressió assistencial al sistema sanitari.
Catalunya ha detectat 1.761 casos de grip la darrera setmana, pels 998 de la setmana anterior, la segona setmana de març, segons les dades de l’Institut Català de la Salut (ICS). Els indicadors epidemiològics actuals contrasten amb els prepandèmics. El febrer de 2020, abans de la irrupció de la Covid, se’n van comptabilitzar a Catalunya més d’11.000 casos setmanals de grip i l’any anterior, el 2019, més de 16 mil. Argimon ha recordat que la grip “causa morts entre les persones vulnerables i pressiona molt el sistema sanitari”.
Preocupen els més grans i la cobertura vacunal
“Estem espantats que la grip comenci a afectar a les persones d’edat, vulnerables i amb patologies, i que la cobertura vacunal no sigui l’òptima”, comenta la doctora Montserrat Ureña. La campanya de vacunació de la grip es va fer entre els mesos d’octubre i desembre de 2021 i, en molts casos, es va inocular simultàniament a la vacuna de la Covid.
“En alguns pacients hauran passat cinc mesos de la vacunació de la grip i la cobertura haurà anat baixant”, explica la doctora que, en aquest context, diu “la importància de mantenir les mesures de protecció, com la mascareta i la rentada de mans. Hem d’esperar una mica més a relaxar-nos”, recorda.
La campanya de vacunació de la grip va tenir un comportament peculiar la passada tardor. Després de dos anys sense epidèmia, algunes persones de més de 65 anys o amb patologies – el col·lectiu inclòs al protocol de vacunació- van dubtar si vacunar-se. La campanya de la covid, però, ha permès ampliar el ventall d’edat dels vacunats de grip.
“Aquest hivern s’ha vacunat bastant més gent de la indicada –explica la directora d’assistència primària del CST. Quan hem posat la vacuna de la Covid s’ha ofert també la de la grip i molts han respost positivament. Això ha donat una cobertura més gran de vacunació entre els menors de 60 anys”.