L’empresa terrassenca Hercal Diggers estrena seu. La companyia, especialista en demolició circular d’edificis, naus i grans instal·lacions industrials, acaba de traslladar les seves oficines a un nou edifici innovador situat a la carretera de Montcada i construït usant formigó fabricat amb àrids reciclats.
De fet, aquesta nova seu està al costat d’H-Zero, que l’empresa va posar en marxa el novembre de 2020 i que és la primera planta de valorització d’Espanya que transforma els residus petris de les obres de demolició en àrids reciclats tractats aptes per al seu ús en la fabricació de formigó.
Segons comenten des de la companyia, la nova seu suposa un punt d’inflexió per a l’empresa, que treballa tenint en compte els nous reptes del sector, on “és clau que la modernització vagi acompanyada d’un desenvolupament sostenible”. La nova planta i les noves oficines d’Hercal volen reforçar la filosofia d’economia circular de l’empresa terrassenca i han estat creades com a infraestructures sostenibles.
L’edifici de les noves oficines és de nova construcció i és una obra realitzada amb certificació Breeam, que garanteix una construcció i uns usos eficaços, sostenibles i saludables.
És més gran que el que ocupaven fins ara a la carretera de Rubí. Allà tenien uns 600 metres quadrats d’oficines, mentre que ara disposen d’una superfície construïda de 2.500 metres quadrats distribuïts en quatre plantes. De moment hi treballen unes 60 persones, però en podria arribar a acollir un centenar. “L’objectiu és créixer com a empresa, però fer-ho d’una forma sostenible, segons marqui el mercat, no créixer per créixer”, assegura Miguel Ángel Pérez, gerent d’Hercal.
Tots els paviments, tant els interiors com els exteriors, s’han fet amb formigó amb àrid 100% reciclat procedent de la planta H-Zero. En total han usat 3.175 tones d’àrid reciclat rentat (1.692 tones en formigó, 75 tones en aglomerat i 1.408 tones en material de drenatge i en la base de l’edifici).
“Hem construït l’edifici intentant ser tan sostenibles com sigui possible”, explica Pérez, que destaca que a la coberta s’han instal·lat 3.000 metres quadrats de plaques solars. “Calculem que ens aportarà la totalitat de l’energia que necessitem per a les oficines i entre un 10 i un 20% de la de la planta H-Zero” diu.
L’edifici està dotat amb un sistema de control d’instal·lacions, que permet reduir els consums d’energia mitjançant la regulació de l’enllumenat, la ventilació i el clima. “També tenim un sistema per minimitzar el consum de l’aigua de xarxa i sis punts de càrrega per a vehicles elèctrics a l’aparcament”, assenyala Pérez, que explica que la flota de l’empresa està formada actualment per cotxes híbrids, però que la intenció és anar avançant cap als elèctrics.
La inversió total, entre la nova planta H-Zero i les noves oficines, ronda els 20 milions d’euros.
Pérez comenta que els pròxims passos com a empresa són els de consolidar l’activitat i estendre l’ús de materials reciclats. “Cal conscienciar administracions i tècnics i introduir l’ús d’àrids reciclats rentats al mercat tal com es fa en altres llocs d’Europa i els EUA”, assenyala.
Hercal Diggers rep el Premi Carles Ferrer Salat en la categoria de medi ambient