Diners

Europa i les formes no bel·licistes d’Occident triomfen

Pere Simó Domènech, director de l’oficina de Renta 4

Plantejàvem dies enrere els dubtes sobre si les paraules i l’acció econòmica podrien fer front al bel·licisme i a una visió, certament retrograda, de les armes com a força de conquesta en el segle XXI. Crec que les forces d’Occident, amb el tancament econòmic de l’agressor, poden sortir com a guanyadores totals de la guerra, malgrat que Rússia i el president Putin al seu davant puguin arribar a conquerir Ucraïna.

La guerra s’està duent a terme en tres escenaris: el militar, el de les comunicacions i l’econòmic, i s’ha convertit en una guerra d’Occident contra Rússia i concretament contra Putin. Sembla, a hores d’ara, que els dos darrers escenaris els està guanyant Occident, i, per tant, només li queda el militar a Putin. D’aquesta manera, si incrementa la devastació sistemàtica, malgrat arribi a ocupar Ucraïna, se li pot girar en contra en un futur entre els seus i dins la comunitat internacional, incloent-hi la pèrdua del suport estratègic de la Xina.

Els mercats, però, sembla que són menys pessimistes i ja ho estan descomptant, i tornen a remuntar. Els bancs centrals segueixen amb la seva línia de pujada de tipus d’interès segons el previst, marcant una certa normalitat, i donant a entendre que les afectacions de la guerra no els semblen tan greus, i que les economies occidentals estan prou fortes per tornar a rebotar després de la pandèmia i de la guerra d’Ucraïna, seguint amb aquesta guerra informativa.

Malgrat tot, Occident com a vencedor no espera uns altres anys d’eufòria, sinó de certa contenció amb l’escenari d’inflació i d’alentiment de l’economia que estem patint i que s’allargarà un temps abans la nova economia verda, sostenible i del bon fer, propiciada per Europa, domini els mercats.

To Top