L’arribada de refugiats ucraïnesos a la ciutat continua i l’Ajuntament de Terrassa ha habilitat un primer dispositiu municipal d’acompanyament a les persones i les famílies que aquests dies aterren a la ciutat amb la voluntat d’establir-se o bé com a ciutat de pas.
El Servei de Ciutadania ha creat un primer equip d’acompanyament integrat per dos treballadors municipals que atenen les consultes dels egarencs i les necessitats dels refugiats. El canal d’accés és a través de la pàgina web municipal, on s’ha habilitat un espai – Conflicte a Ucraïna- on es pot accedir a un formulari.
Vint-i-sis refugiats ucraïnesos s’han adreçat ja a l’administració municipal per demanar informació o ajut. 15 són menors d’edat i 11 persones adultes, va informar ahir en comissió Teresa Ciurana, regidora de Solidaritat i Cooperació. Tots ells s’han inscrit en el formulari.
El contingent més gran de refugiats va arribar a la ciutat el 9 de març. Més de 90 infants i adolescents de Nikopol
Aquestes persones demanen majoritàriament allotjament i l’escolarització dels infants. Es tracta de refugiats que han sortit d’Ucraïna gràcies a la solidaritat popular i que han arribat a Terrassa “bé per què tenien coneguts o familiars a la ciutat”, ha informat Ciurana. En alguns casos, els contactes egarencs s’han desplaçat a la frontera ucraïnesa per recollir-los.
L’àrea de Drets Socials ha informat en comissió que l’Ajuntament realitza el filtratge i comunica l’arribada de nous refugiats a la Generalitat, que activa tots els dispositius per donar l’asil temporal amb permís de treball, cobertura sanitària i plaça escolar per als menors. “Si es queden a Terrassa, els serveis socials municipals fan l’acompanyament”, han informat des de l’àrea. Un cop es confirma l’estada a la ciutat, s’activen els recursos municipals, han informat.
32 d’infants i adolescents ucraïnesos s’han inscrit a les diferents escoles de Terrassa
Els refugiats que estan de pas per la ciutat, pendents de viatjar a un destí per vincles familiars, amistats o ofertes d’acollida, són derivats a Creu Roja, informen des de l’Ajuntament de Terrassa.
Des de l’entitat, informen que han atès a un total de 48 persones, de les quals 15 son infants que han comparegut amb el seu tutor o referent i amb tota la documentació acreditativa.
Solidaritat popular
La major demanda, expliquen, és per necessitats bàsiques i allotjament. En aquests casos, s’els convida a incorporar-se al Sistema d’Acollida de Creu Roja, que els hi permet accedir a allotjament, alimentació, assessorament per la realització del padró, sobre escolarització, per obtenir la targeta sanitària o permís de treball.
A banda dels dispositius oficials, la resposta popular davant del drama humanitari del poble d’Ucraïna està sent espectacular a Terrassa, on unes 700 persones s’han inscrit al formulari del web municipal bé demanant informació, oferint-se com a persones o famílies d’acollida i altres manifestant la seva voluntat de col·laborar amb ajut humanitari i demanant informació de com fer-la arribar.
Els 26 refugiats inscrits al web municipal se sumen als més de 90 infants i adolescents que van arribar a Terrassa el dia 9 de març procedents de Nikopol. Ho van fer a través de l’ONG local TANU. Dels 90 infants, 21 s’han quedat a Terrassa. Pel que fa a l’escolarització, l’Ajuntament comptabilitza 32 inscrupcions als centres educatius de la ciutat.