Les escoles de Terrassa acullen des d’avui nens i adolescents procedents d’Ucraïna. Són 23 alumnes nous, dels quals 12 han demanat plaça a infantil i a primària i la resta (11) a secundària. D’aquest col·lectiu, hi ha 17 alumnes que estudiaran a la concertada i 6 a la pública. En ambdós casos s’ha intentat donar la plaça al centre sol·licitat per la família d’acollida, bé perquè és un centre on ja hi ha fills de la família acollidora o bé perquè viuen a prop o bé perquè ho han prioritzat. Així mateix, hi ha tres peticions més d’escolarització sobre la taula que aviat es resoldran.
Entre els centres que han rebut alumnes ucraïnesos hi ha Vedruna, Tecnos i El Cim. En el cas de Tecnos es tracta d’una nena que ja havia estudiat en aquesta escola com alumne de 4t de primària, abans del confinament, i ara retorna i farà 2n d’ESO. Al Vedruna sumarà un alumne a 5è de primària i El Cim tres, dos a primària i un a secundària.
L’arribada
La demanda i l’assignació de plaça s’ha fet des de l’Oficina Municipal d’Escolarització (OME), que és qui s’encarrega d’aquest servei abans i durant de tot el curs escolar. Aquests infants i joves estan establerts a Terrassa des de fa uns dies. Són dels primers que han arribat arran del conflicte bèl·lic. Alguns ho han fet a través de l’entitat solidària TANU (l’ONG de referència a la ciutat des de 1999 en programes de suport a Ucraïna) des de Níkopol i d’altres pel seu compte. Els que han vingut de la mà de l’entitat terrassenca van arribar el dimecres passat a la ciutat després d’un llarg viatge de quatre dies.
Un viatge molt dolorós perquè han hagut d’abandonar els seus pares, la seva família i la seva terra. Malgrat tot, alguns d’aquests nens i joves s’han retrobat aquí a Terrassa amb famílies que ja coneixien perquè els havien acollit en els programes de vacances d’estiu i Nadal. I d’altres tindran famílies i llars noves a Terrassa i altres ciutats del Vallès com Matadepera, Rubí i Sabadell. També s’han ofert famílies d’altres municipis de la província de Barcelona. En tots els casos, el procés es fa amb la Direcció General d’Atenció a la Infància i a l’Adolescència (DGAIA).
De l’escolarització dels infants i adolescents d’Ucraïna va informar la regidora d’Educació, Teresa Ciurana, avui, durant la comissió de Cicles de Vida. Ciurana va afegir que estan pendents de posar-se en contacte amb una persona de la comunitat d’Ucraïna per temes de traducció i mediació per facilitat la comunicació entre les dues parts.
A més d’aquesta qüestió, la regidora també va reiterar la seva satisfacció perquè s’ha reduït la segregació a les aules, segons el nou informe del síndic de Greuges de Catalunya. Terrassa ocupava l’any 2014 el primer lloc en discriminació escolar en primària i el vuitè en secundària. Ara, vuit anys després, està en el 8è i en el 16, respectivament.
Ciurana es va felicitar perquè la situació comença a revertir gràcies a les mesures com la reserva de places a P3 i 1r d’ESO (de dues places s’ha passat fins a 4 o 5 ), la contractació d’una persona dedicada a detectar l’alumnat a necessitats educatives especial, així com la baixada de ràtios (20 alumnes a P3 pel nou curs). El regidor socialista, Carles Lázaro, va considerar que calia més inversió de la Generalitat i va reclamar que les subvencions promeses pel curs 2022-23 no es demorin.